Hopp til hovedinnholdet

Jeg reagerer på kondomer, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på noe. Dere sier at unge må bruke prevensjon for at jenta ikke skal bli gravid. Og at kondom er best fordi at det beskytter både mot overførbare sykdommer og graviditet, og at p-piller ofte kan ha bivirkninger for jenta. Men hva i alle dager skal jeg gjøre da? Siden kjærsten min vil ha sex med meg, og hun sier at jeg må bruke kondom. Jeg har mange forskjellige ting som jeg, eller huden min reagerer på. For eksempel nikkel, latex osv. Og de fleste kondomer er laget av latex. Men så finnes det jo kondomer laget av polyuretan. Men dette er syntetisk materiale, aka noe som jeg reagerer på. Jeg har brukt kondom før til å ha på når jeg runker, men dette har vært veldig ubehagelig. Som om ikke det er nok har jeg en stor blodåre som moses av den ringen på kondomen. Så å bruke kondom er noe av det siste jeg vil. Men jeg kan jo ikke si nei til kjærsten min heller. Jeg har jo også lyst til å ha sex med henne, men det er ikke så viktig for meg. Hversåsnill hjelpmeg :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss!

Jeg forstår at du synes dette er vanskelig. Du reagerer på latex og kan ikke bruke vanlige kondomer. Du har også reagert på andre kondomer som ikke er laget av latex.

Når det gjelder den blodåren som du har på penis som kommer i veien for ringen på kondomet, så finnes det kondomer som er litt større i størrelsen. Kanskje de passer bedre.

Det er riktig at p-piller ofte kan ha bivirkninger. Men det er likevel et godt prevensjonsmiddel. Det er viktig å finne de p-pillene som har lavest dose hormon. Hvis kjæresten din bruker p-piller, og dere begge vet at dere ikke har kjønnssykdom, så trenger dere ikke bruke kondom.

Det er tydelig at kjæresten din er opptatt av at dere skal bruke kondom, så jeg synes det er fint at du respekterer det. Gjør en innsats for å finne riktig størrelse på kondomet, og prøv kondomer i forskjellige materialer.

For å få mer informasjon om kondomer og p-piller anbefaler jeg deg å ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor. Noen steder har de også helsestasjon for gutter (blant annet i Oslo og Asker), der kan du få god hjelp.

Du kan også chatte med Sex og Samfunn som har god kompetanse på ungdom og seksuell helse.

Håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon