Hopp til hovedinnholdet

Er det sånn at selvom han bruker kondom så må jeg bruke p-piller etter vi har hatt sex? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg skal snart ha sex for første gang. Jeg skal ha sex med en gutt i klassen, vi er ikke sammen men vi skal bare ha sex. Jeg bare lurte på, at er det sånn at selvom han bruker kondom så må jeg bruke p-piller etter vi har hatt sex? Vennene mine sier at jeg må det, og noen sier at jeg ikke trenger det. Så jeg vet ikke helt. Og viss jeg skal bruke p-piller hvor lang tid skal det gå etter samleiet før jeg begynner å bruke p-piller? Eller skal jeg begynne å bruke p-piller før samleiet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er fint at du/ dere tenker på å bruke prevensjon når dere skal ha sex. Kondom fungerer godt som beskyttelse dersom den brukes riktig. Det er ikke nødvendig å bruke p-piller i tillegg.
Det som er fordelen med p-piller, er at du selv har kontroll over prevensjonsmetoden, og du får god beskyttelse mot uønsket graviditet.

Dersom du ønsker å begynne med p-piller, så er må du få resept på pillene hos enten din fastlege eller hos lege på Helsestasjon for ungdom. 

Når du skal starte på p-piller for aller første gang vil du være beskyttet mot graviditet fra første pille hvis du begynner første menstruasjonsdag. Dersom du starter på et annet tidspunkt, vil du være sikker fra 8. dagen og må bruke kondom de første 7 dagene.
Du vil få god informasjon om p-piller og bruken av dem på helsestasjonen. Du kan også lese om det i artikkelen om prevensjon nedenfor.

Det som er viktig er at dere bruker en form for prevensjon, slik at dere unngå uønsket graviditet.

Før du skal ha sex, er det viktig å tenke igjennom om dette virkelig er noe du vil. Ikke gjør det fordi du føler det er noe du MÅ gjøre. Kanskje kan det være noe du bør vente med til du treffer en du har følelser, og får tid til å utforske sammen med.
Sex skal være en positiv opplevelse for de som er involvert. Hvis en eller begge parter ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det bli en vond opplevelse.

Derfor er det lurt å bruke masse tid, bli kjent med seg selv og den du vil ha samleie med, og vit at dere begge har lyst. Da er sjansen stor for at det blir en positiv opplevelse.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Føler du deg presset til å debutere seksuelt?

Kommenter gjerne under hva som bidrar til at du føler på dette presset.

Gå til vote

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon