Hopp til hovedinnholdet

Gravid etter bruk av nødprevensjon?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg hadde samleie lørdag kveld, tok nødprevensjon som jeg fikk på helsestasjonen mandag ettermiddag. (I dag er det torsdag). Det sto at det var noen bivirkninger, men er det bare samme dagen? Eller hvor lenge varer de bivirkningene? For jeg har vært og litt småkvalm og hatt litt magesmerter av og til denne uka. Skal få mensen om 3 dager (i følge en app), (søndag) og om jeg da ikke får det innen 5 dager etter søndag, må jeg dra tilbake på helsestasjonen og ta en graviditetstest. Men samtidig har jeg ikke helt regelmessig mens enda, så jeg er veldig usikker på om jeg burde bekymre meg eller om det bare er syklusen som driver å kødder, hah. Hvor stor sjans er det egentlig for at jeg er gravid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss på ung.no.

Du spør om kvalme etter bruk av nødprevensjon. Det er ikke snakk om flere dager. Bare den tiden nødprevensjonen bruker på å gå gjennom mage/tarm systemet. Vi snakker om noen timer.

Hvis du er kvalm/uvel flere dager er det trolig andre årsaker.

Du tok nødprevensjonen innen 72 timer, og skal da være trygg i forhold til graviditet. Det er likevel slik, at man tar en grav.test for å være 100% sikker, hvis mensen uteblir.

Jeg vil anbefale deg å vurdere å begynne med prevensjon fast, så slipper du å gruble og bekymre deg slik du gjør nå. Dette bør du snakke med helsesøster om. Hun kan veilede deg til å finne det prevensjonsmiddelet som passer best.

Legger ved et par artikler som du vil ha nytte av å lese. 

Lykke til

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon