Hopp til hovedinnholdet

Må jeg vente 2 sykluser etter bruk av p-sprøyte før oppstart av p-piller?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! For tre måneder siden tok jeg ut min pstav. Hadde ikke en eneste blødning det året jeg hadde denne. I samtale med lege ønsket hun at jeg skal ha to normale sykluser før jeg kan begynne på p-pillen jeg før pstaven gikk på. Men nå har det seg slik at jeg enda har hatt kun EN menstruasjonsbløning etter uttaket, så jeg lurer enkelt og greit på om at det er mulig å starte på ppillen nå til tross for at jeg ikke har hatt to sykluser som legen ønsket? Er det noen «fare» med å begynne på ppillen nå? Jeg og samboer bruker kodom som erstatning foreløpig, men dette begynner å bli tussig og jeg ønsker å på pilllen raskest mulig. Regerer noe på latexen i kondomen også med kløe nedentil. Får ikke tak i legen min for å spørre henne da hun er fraværende fra jobb. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er litt usikker på hvorfor legen din ønsket at du skulle har 2 normale sykluser før du igjen startet med p-piller? Det er slik at man gjerne kan starte med p-piller sammen dag som p-staven fjernes, og man er da sikker fra første dag. (Dette gjelder kun om p-staven har sitter under 3 år).

Om ikke legen har gitt deg noen særskilt årsak og du er frisk og egnet til å bruke p-piller, kan ikke jeg se noen grunn til at du ikke kan starte opp med de nå. Husk at dersom du ikke starter med p-piller i løpet av de første dagene av mensen din, så må dere bruke tilleggsprevensjon (kondom) den første uken. Etter dette er p-pillene sikre i seg selv om du bruker de riktig.  


Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon