Hopp til hovedinnholdet

P-piller og graviditet.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Når jeg var ferdig med mensen så tok jeg p-pillen 2 dager etter mensen, altså litt for sent. Etter 5 dager på nytt brett tok jeg pillen 4t for sent, og den 6 dagen på nytt brett hadde jeg seksuelt samleie. Jeg lurer på om det er en sjangse for at jeg er gravid, eller om jeg burde ta en angre pille, det er per i dag 4 døgn siden samleiet. Hilsen jente, 17år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for ditt spørsmål!

Du forteller at du tok p-pillene litt for sent to ganger. Men ut fra det du skriver er det litt vanskelig å vurdere sjansen for at sikkerheten kan ha vært redusert.

Du skriver først at du tok pillen 2 dager etter mensen. Det er bare ved det første brettet, når man starter på p-piller at man er trygg når man starter på mensens første. Har du brukt p-piller en stund er du trygg i pausen mellom to brett så lenge pausen ikke blir mer enn 7 dager.

Senere tok du pillen 4 timer for sent. Du kan ta pillen 12 timer senere enn det vanlige tidspunktet, det vil si at det kan gå opp til 36 timer mellom to piller før sikkerheten blir redusert. Mener du 4 timer etter disse 36 timene slik at det gitt 40 timer mellom to piller kan sikkerheten være redusert når dette skjedde i første uken på nytt brett etter pause.

Glemmer man en pille midt på brettet er man bedre beskyttet. Glemmer man en pille på slutten av brettet er det bare å hoppe over mensen neste gang så er man også fortsatt beskyttet.

Ut fra det du beskriver er det som sagt vanskelig å vurdere faren for graviditet. Startet du på nytt brett på rett dag og pausen fra p-piller senere i uka bare var 28 timer er du fortsatt trygg. Ble det lengre pause mellom brettene enn 7 dager og det gikk 40 timer mellom pillene på dag 5 kan sikkerheten være redusert. Råder deg i så fall å ta graviditetstest om to uker.

Det er litt sent å bruke den mest vanlige typen nødprevensjon, men det finnes en type som har effekt innen 5 døgn. Den heter EllaOne.

Håper dette var forståelig. Ta kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom dersom du fortsatt er bekymret for graviditet. Det er letter å gi deg et bedre svar mer informasjon fra deg. De kan også eventuelt hjelpe deg å ta en graviditetstest. Råder deg også å lese i pakningsvedlegget til din p-piller i kapitelet om hvordan den brukes. Der står det råd med tanke på glemte piller.

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon