Hopp til hovedinnholdet

Virker også angrepillen etter at eggløsningen har skjedd?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hvis jeg hadde ubeskyttet sex mandag, eggløsning på tirsdag og tok angrepille på onsdag, er det stor sjangs for å være gravid da? Funker egentlig abgrepillen etter eggløsning, isåfall hvordan?

 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Hvis kondomet sprekker eller glir av, kan nødprevensjon (også kalt angrepille) hindre graviditet. Det kan også være nødvending med nødprevensjon hvis man har glemt å ta p-piller, på annen måte brukt prevensjon feil, eller ikke har brukt prevensjon.

Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet. Ditt spørsmål er om denne virker hvis du har hatt eggløsning dagen etter samleiet. Angrepillen er ikke 100% sikker og kvinner vet ikke når en eggløsning skjer. Man kan derfor ta en angrepille for å prøve å forhindre en eggløsning. Hvis et egg har blitt beruktet og begynt å feste seg i livmoren så vil ikke en angrepille virke. Det finnes to typer nødprevensjon å få kjøpt:

Norlevo fås kjøpt uten resept på apotek og må tas innen 72 timer (3 døgn). Det er ingen aldersgrense på apoteket. Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon, og utenom apotek er det satt en 18-årsgrense på kjøp. Følg bruksanvisningen som følger med i esken.

Det finnes også en nødprevensjon som kan virke innen 120 timer (eller 5 døgn). Denne heter Ellaone og selges på apotek. 

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Andre bivirkninger av tablettene kan være hodepine, svimmelhet og ømme bryster. Neste menstruasjon kan komme litt tidligere eller litt senere enn forventet. Det er også vanlig å få blødningsforstyrrelser etter bruk av nødprevensjon.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta derfor en graviditetstest hvis det går mer enn 3-4 uker over dato for forventet mens.

Effektiviteten er avhengig av hvor lang tid det går fra samleiet til den første dosen. Jo tidligere du kommer i gang, jo bedre er beskyttelsen mot svangerskap. Ved behandling innen 72 timer etter ubeskyttet samleie er risikoen for graviditet halvert, mens behandling innen 24 timer reduserer risikoen til nesten 2/3.

Nødprevensjon med ulipristalacetat og levonorgestrel virker hovedsakelig ved at LH-produksjonen hemmes (Det hormonet som påvirker eggløsningen). Dermed forhindres eller forsinkes eggløsningen i rundt 5 dager. Dersom kvinnen ikke har nytt samleie, vil alle spermiene være døde på tidspunktet for den forskjøvne eggløsningen.

Levonorgestrel (Norlevo) må gis før LH-økningen begynner, mens ulipristalacetat (Ellaone)er virksomt også etter at LH-økningen har begynt. 

Hvis det er svært viktig å ikke bli gravid er det også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Kobberspiral kan settes inn innen 120 timer (eller 5 døgn) etter samleiet og har tilnærmet 100 % effekt mot graviditet. Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i 5 år. Lege, jordmor eller helsesøster med opplæring kan sette inn kobberspiral.

Håper du fikk svar på ditt spørsmål.




Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet