Hopp til hovedinnholdet

Hun har nettopp fått seg kjæreste og vil begynne med prevensjon.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 16 og har nylig fått en litt eldre kjæreste. Jeg har aldri hatt sex før men han har det. Det jeg lurer på er hva slags prevansjon som er best. Tipper at det blir kondom iallfall de første gangene. Helst vil jeg bare bruke kondom fordi jeg ikke vil tukle med hormoner i form av p-piller og stav, spiral, ring osv. men har hørt at det ikke er like godt for gutter med kondom som uten, så er usikker på hva som er best. Noen tips?:)

Besvart 13.03.2018 19:47
 

Svar
Hei jente (16)

Gratulerer ed kjæreste! Det er hyggelig:)

Det er også veldig bra at du har begynt å tenke på prevensjon og tar ansvar for din egen helse.

Det er en del diskusjoner og uenigheter rundt temaet kondom og om det er godt for gutten eller ikke. Jeg har ikke fasitsvar på dette, men kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som også beskytter mot kjønnssykdommer. Snakk med kjæresten din og bli sammen enig om hva som er rett for dere.

Det finnes mange ulike typer prevensjonsmidler for jenter og du vil helt sikkert finne en type som passer for deg. Her på ung.no har vi noen gode artikler og en kalkulator som du kan ta en titt på og kanskje finne det som er best for deg:

FØR DU VELGER PREVENSJON

PREVENSJONSVELGER

PRAKTISKE TIPS TIL HORMONELL PREVENSJON

LANGTIDSPREVENSJON


Hvis du ønsker å snakke med noen om prevensjon, så anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster. Du finner helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom i kommunen/bydelen du bor.

Jeg ønsker deg masse lykke til med valget! 
Du finner flere artikler under svaret.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gratis kondomer

Holder et kondom (colourbox.com)

Dette må du vite om kondomer. Visste du at du kan få tilsendt kondomer gratis i posten?

Les mer

Prevensjonsvelger – Finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no

Det er mange ulike prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente. Kanskje så mange at det er vanskelig å vite hva du kan velge? Hva vil være mest riktig for deg?

Ung.no har laget en prevensjonsvelger, som kan være til hjelp for deg.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer (SOI)

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot SOI (seksuelt overførbare infeksjoner). Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for SOI-beskyttelse.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

p-piller

Når du bruker en hormonell prevensjonsmetode kan du møte på utfordringer med hvordan du skal bruke den eller det kan dukke opp spørsmål du trenger svar på. Du finner nyttige tips i denne artikkelen.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon