Hopp til hovedinnholdet

Hvordan stoppe mensen når hun ikke husker å ta p-pillene hver dag?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Er det en måte å stoppe mensen uten om p-piller? Siden jeg er ikke klarer å hukse å ta dem hverdag, uten om det så må det være på samme tid som er veldig stressende.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (17)

For mange er det stressende å huske og ta p-pillene hver dag. Heldigvis finnes det flere, ulike typer prevensjon.

Vanlige kombinasjons p-piller (som Loette, Microgynon og Almina) skal tas hver dag, altså én gang om dagen, men det er ikke nødvendig at det må være på akkurat samme tidspunkt. Men når det går mer enn 48t mellom to piller, altså over en hel dag, så er man ikke lenger beskyttet mot graviditet.

Minipiller (som Conludag) må tas på samme tidspunkt hver dag, men tåler et avvik på +/- 3 timer. Det er færre og færre jenter som benytter minipiller fordi man må huske å ta det på samme tid.

Det finnes andre alternativer for hormonell prevensjon som er langtidsvirkende, som gjør at du ikke trenger å tenke på å ta en tablett hver dag. Det er blant annet p-stav, hormonspiral eller kobberspiral. Mange mister også mensen når de går på disse.

Du kan lese mer om de ulike prevensjonsmetodene i artiklene under svaret. Forhåpentligvis kan du finne en type som passer deg bedre.

Hvis du bestemmer deg for å bytte til en annen type enn piller, så kan du ta kontakt med Helsestasjon for ungdom der du bor, helsesøster på skolen din eller fastlegen din.


Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Før du velger prevensjonsmetode

Ulike prevensjonsmidler (foto: ung.no)

Du har begynt å ha sex eller vet at det snart vil skje. Du ønsker ikke å bli gravid og vil begynne med prevensjon for å hindre det. Det finnes mange ulike metoder å velge mellom. Hva vil passe best for deg?

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer

Langtidsvirkende prevensjonsmidler

Kobberspiral, hormonspiral og p-stav (foto: ung.no)

Helsedirektoratet og WHO anbefaler langtidsvirkende reversible prevensjonsmetoder (LARC) til unge jenter. Men du bestemmer selv hva du ønsker å bruke.

Les mer

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon