Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ta nødprevensjon etter samleie med kondom?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på noe. Hvis jeg har sex/samleie med kjæresten min. Og han bruker kondom, slipper jeg å ta angrepille etter samleie? Eller skal jeg ta angrepille uansett om vi har ubeskyttet samleie eller samleie med kondom. Kanskje litt dumt spørsmål, men måtte bare spørre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16!

Takk for spørsmål.

Kondom er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter både mot graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner. Det beskytter bra mot infeksjoner, ikke så bra mot graviditet. Grunnen til at det ikke beskytter så bra, er at det lett oppstår brukerfeil. Det kan for eksempel være at en tar det på for seint, at det sprekker mens en har samleie eller at det sklir av fordi det er for stort eller for lite.

Er kondomet på under hele samleiet, og forblir helt, vil sjansen for å bli gravid være svært liten, slik at du ikke trenger å bruke nødprevensjon. 

Det kan som kanskje er den beste løsningen for deg, er om du bruker prevensjon i tillegg til at han bruker kondom. Du kan snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Når du er 16 år, vil alle prevensjonsmidler være gratis for deg og du kan fritt velge. 

Du trenger ikke å fortelle partner at du bruker prevensjonsmidler, om du ikke ønsker det. 

Les gjerne vedlagte artikler for mer informasjon,

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen sexologisk rådgiver, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kondom

Fakta om kondomer (ung.no)

Kondom er det eneste sikre prevensjonsmiddel som gutter kan bruke. Kondom beskytter både mot graviditet og kjønnssykdommer.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Bruk kondom for å beskytte deg mot kjønnssykdommer

Kondomer (foto: ung.no)

Kondom er den eneste prevensjonen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Selv om det brukes hormonell prevensjon, er det viktig med kondom i tillegg for beskyttelse mot infeksjoner.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon