Hopp til hovedinnholdet

Blir oppblåst og får mensenmurringer. Er dette normalt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg hopper over mensen noen ganger og dette funker fint. Bruker Oralcon. Men jeg blir så oppblåst og får til tider mensenmurringer. Og da blir jeg beskymret for at jeg kan være gravid siden jeg ikke vet om mensen hadde kommet eller ikke. Tar p-pillene mine helt riktig altså under 12t og glemmer aldri noen. Er dette normalt? Og er det noe man kan gjøre noe med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Så bra at du tar p-pillene slik du skal, 1 tablett hver 24.time (hvert døgn), og at du ikke glemmer noen. Hvis man har hatt oppkast eller diare, må man vurdere å bruke kondom i tillegg til at man tar p-pillen slik man skal. Du kan lese mer om Oralcon her.
Hvis man hopper over mensen flere ganger, kan man bli oppblåst og kjenne mensenmurringer. Når du kjenner det, kan du ta en pause på 4 til maks 7 dager. Da vil du få blødning, og både det å være oppblåst og mensenmurringen vil forsvinne. 
Hvis du er usikker på om du er blitt gravid, må du få tatt en graviditets test. Det kan du gjøre hos helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. 
Kanskje skal du etterhvert vurdere langtidsvirkende prevensjon? Det er hormonspiral, p-stav eller kobberspiral. Se denne siden for oversikt over de forskjellige metodene.  Når du er 16 år er prevensjonen gratis. Se denne siden for Statens bidragsordning. 
Les deg opp på de forskjellige metodene. Snakk med helsesøster for mer informasjon. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon