Hopp til hovedinnholdet

Glemt p-pille. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

HASTER!!!!!! Jeg går på p piller Loette. Jeg tar en pille hver kveld. Men i går glemte jeg! Nå er klokken 08.00 på morran og eg tok den eg egentlig sku ta i går. Ka ska eg gjøre? Leste på nettet at det sto noe om at eg må ta nødprevensjon no hvis eg har hatt ubeskyttet samleie de siste 7 dagene. Å det har jeg. Hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Loette 28 har en glemmemargin på 48 timer. Det vil si 2 døgns glemmemargin før man må bruke tilleggs-beskyttelse i 7 dager etterpå eller ta en angrepille. du er jo innenfor dette så du slipper det.

Her er oppskriften:

Glemmer du én pille, men det har gått mindre enn 48 timer siden forrige pille, er du allikevel beskyttet mot graviditet. Dette gjelder uansett hvor du er på brettet. Du trenger ikke å ta nødprevensjon eller bruke kondom.

Dette gjør du: Ta pillen du glemte med én gang og dagens pille litt senere på dagen, selv om det betyr to piller på samme dag.

Eksempel: Hvis det er torsdag morgen og du oppdager at du glemte å ta onsdagspillen, tar du onsdagspillen med én gang. Torsdagspillen tar du så til kvelden. Fra fredag fortsetter du å ta pillene til vanlig tid.

Her er oppskriften hvis du glemmer to eller flere p-piller:

(det vil si der det har gått mer enn 48 timer siden forrige pille) er det stor sjanse for at du ikke lenger er beskyttet mot graviditet.

Dette gjør du: Ta den siste pillen du har glemt. Ta dagens pille litt senere. De andre glemte pillene kan du kaste. Du skal bruke kondom i tillegg de neste syv dagene. Hvis du har hatt samleie de siste syv dagene anbefales det at du tar nødprevensjon i tillegg.

Hvis pillene du har glemt er pillene mellom dag 1-14 (de to første ukene på brettet) kan du fortsette som før på brettet. Når du er ferdig med brettet kan du enten ha en pillefri uke med blødning eller starte rett på nytt brett (og dermed hoppe over blødningen).

Hvis pillene du glemte var piller på dag 15-21 (siste uka med hormonpiller på brettet), skal du ikke ta de hormonfrie pillene, men i steden starte rett på et nytt brett uten pause (dermed hoppe over blødningen).

Eksempel: Hvis det er torsdag morgen og du oppdager at du glemte å ta mandags-, tirsdags- og onsdagspillen, tar du onsdagspillen med én gang. Mandags- og tirsdagspillene kaster du. Torsdagspillen tar du til kvelden. Fra fredag fortsetter du å ta pillene til vanlig tid.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon