Hopp til hovedinnholdet

Plager i underlivet etter å ha startet med hormonspiral.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg fikk satt in hormonspiralen Kyleena for 6 måneder siden. De første månedene slet jeg med ekstreme smerter og blødninger (verre enn de jeg hadde under menstruasjon), og fikk derfor sjekket at den satt riktig, noe den gjorde. Smertene og blødningene ga seg etter hvert og jeg fikk ca to måneder uten smerter og blødning. Men nå har jeg blødd og hatt store smerter i noen uker igjen. Jeg har nesten konstant vondt i magen, og får innimellom mensenlignende kramper, og en skarp smerte i innerst i skjeden (som om noen stikker meg med en liten kniv). Jeg har også hatt feber og vært veldig uvel i denne perioden. Lurer på om det kan være spiralen og om jeg bør oppsøke legen min igjen. Er litt skeptisk til det ettersom at jeg føler at jeg ikke blir tatt alvorlig og fikk beskjed sist om at det tar ca et år før kroppen venner seg helt til spiralen. Hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med lege igjen. Det er ikke normalt at du skal ha det slik, og det er viktig å få det sjekket.
Bivirkningene med spiral er alltid verst i begynnelsen, og går som regel over i løpet av de 3 første månedene. Hvis plagene ikke går over kan du bytte til en annen prevensjon. Det er bare du som kan avgjøre om plagene er ille nok til å slutte eller bytte.
Du kan enten oppsøke din fastlege eller snakke med de som jobber på Helsestasjon for ungdom for å få hjelp. 

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon