Hopp til hovedinnholdet

Mamma fikk blodpopp når hun brukte p-piller, kan jeg bruke p-piller da?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har vært hos en hudlege fordi jeg sliter med akne på skuldrene og ryggen. Han ga meg da Yasminelle 28 for å bedre aknen. Før han gjorde dette spurte han meg om noen i familien min har hatt blodpropp. Da sa jeg at mamma har hatt. Jeg sa også at dette var på grunn av graviditet og da sa han at det ikke var noe farlig at jeg skulle starte med p-piller siden det er høy risiko for blodpropp når man er gravid. Men i etterkant (etter jeg har begynt på Yasminelle) fant jeg ut at mamma ikke var gravid, men gikk på p-piller når hun fikk blodpropp! Er det da farlig at jeg tar Yasminelle 28, og burde jeg kontakte hudlegen igjen? Hilsen Jente, 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 16 år!

Hvis mamma fikk blodpropp da hun brukte p-piller bør ikke du bruke p-piller. Hvert fall ikke p-piller med østrogen. Yasminelle inneholder østrogen.

Jeg synes du skal gå tilbake til hudlegen din og fortelle at mamma fikk blodpropp da hun brukte p-piller.

Det er også mulig å ta blodprøver for å finne ut om du er arvelig disponert for å få blodpropp. Det kan du kanskje få gjort hos hudlegen, eventuelt kan du gjøre det hos fastlegen din.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon