Hopp til hovedinnholdet

P-stav og blødninger

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk satt inn en p-stav i februar. Så jeg har hatt den inne i litt over en måned. Jeg vet at under stabiliseringsfasen kan man blø uregelmessig. Og at dette kan vare alt fra tre til seks måneder. Men nå har jeg blødd i over tre uker i strekk. Og mamma begynner å skremme meg med blodtap, siden jeg blør så mye og at jeg plutselig kan besvime og sånt. Jeg visste ikke at det gikk ann å blø så lenge i strekk. Men er dette "normalt", bør jeg snakke med en lege? Eller skal jeg bare vente til det gir seg? Hvor lenge kan jeg fortsette å blø? Kan jeg plutselig besvime pga blodtap? Håper du kan svaret på disse spørsmålene.

Besvart 24.03.2019 16:39
 

Svar
Hei jente 16 år!

Det stemmer slik du skriver at man kan ha uregelmessige blødninger de første månedene man har p-stav. Du forteller at du har blødd i tre uker og blir bekymret for blodtapet. Langvarig og kraftig blødning kan føre til lav blodprosent og svimmelhet. Jernrik kost og ev. jerntilskudd anbefales ved kraftige blødninger. 

Det er ikke normalt at du skal blø sammenhengende og kraftig over så lang tid. Hvis dette ikke gir seg i løpet av neste uke anbefaler jeg deg å ta kontakt med fastlegen din. Der får du også kontrollert blodprosent. 

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon