Hopp til hovedinnholdet

Er det OK å starte på et nytt pillebrett etter 3 dagers pause?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Så jeg går på P piller, og jeg ble Nettop ferdig med ett brett og ventet på mensen osv. Men så hadde jeg ubeskyttet sex etter den 3. dagen uten p-piller. Jeg er nå redd for at jeg er gravid. Jeg fikk så panikk og åpnet et nytt brett med p-piller, og tok en. Jeg vet at det sikkert ikke hjelper. Men er det Ok å fortsette å ta pillene selv om man egentlig skal starte på nytt brett rett etter man er ferdig med det forrige. (Helst ikke vente 3 dager) Men skal jeg bare stoppe på det nye brettet og bli gravid

Besvart 19.04.2019 14:46
 

Svar
Hei jente 17 år.

Jeg er litt usikker på om jeg forstår spørsmålet ditt helt, for jeg mangler litt opplysninger. Først og fremst ville jeg gjerne visst hvilke p-piller du bruker?

Om du bruker kombinasjonspiller (med både østrogen og gestagen) hvor det er 21 aktive piller og 7 pausepiller, er du sikker mot å bli gravid, også i den uken du tar pause fra pillene dine. Så selv om du ikke tar aktive p-piller, er du allikevel beskyttet. 

Og det gjør ingenting om du starter opp på et nytt pillebrett før det har gått 7 dager. Bare fortsett på det nye pillebrettet, selv om du mest sannsynlig vil få en blødning. Da er du ekstra godt beskyttet mot å bli gravid.

Om du bruker østrogenfrie piller med 28 aktive piller på brettet, skal du aldri ta noen pause for å få mensen. Mensen og blødningene vil kunne komme, men ofte er de uregelmessige og hos enkelte forsvinner blødningene helt. Om du har tatt pause fra disse pillene, står du i fare for å få eggløsning, og må sørge for å få tatt nødprevensjon snarest mulig. Dette får du kjøpt på vaktapotek i påsken. Om du velger å ta nødprevensjon, må du slutte på pillene dine og vente noen dager før du starter opp igjen. Les mer om dette i pakningsvedlegget til pillene dine og spør på apoteket. Bruk kondom som prevensjon i minst en uke og til du er kommet i gang med pillene dine igjen.

Ellers vil jeg anbefale deg å sørge for en mer sikker prevensjon om du ikke klarer å stole helt på pillene dine, eller ta dem slik du skal. Da er p-stav eller hormonspiral et godt alternativ.

Jeg anbefaler deg også å ta en prat med helsesykepleier på skolen, eller helsestasjon for ungdom om du trenger mer informasjon om din prevensjon. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ber deg sende inn et nytt spørsmål om du har tilleggsopplysninger som kan gjøre at jeg kan svare deg bedre.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Nødprevensjon - "angrepille"

Bekymret jente (colourbox.com)

Det kan være godt å ha en reserveløsning hvis du av en eller annen grunn har hatt ubeskyttet samleie eller hatt uhell med den prevensjonsmetoden du bruker. Her kan du lese mer om nødprevensjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon