Hopp til hovedinnholdet

Bruker p-stav. Hva kan være årsaken til blødningene mine?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er nå på min andre p-stav som jeg fikk satt inn i januar. Når jeg gikk på min første p-stav hadde jeg noen små og mellomstore blødninger i noen mnd. før jeg ble blødningsfri i litt over 1 år. Så fikk jeg meg ny stav nå i januar, og har vært blødningsfri inntil et par mnd. siden. Jeg startet å blø, og har hatt blødninger siden. Er det vanlig at jeg kan være blødningsfri i en så lang periode og plutselig blø igjen? Er staven like sikker mot graviditet fortsatt? For ca 1 mnd. siden dro jeg til helsestasjonen for ungdom og testet meg for kjønnssykdommer og jeg hørte ingenting fra de som betyr at testen var negativ. Hva kan være årsaken til blødningene mine?

Besvart 14.08.2019 19:40
 

Svar
Hei

Det er dessverre slik at det er mange jenter som opplever blødninger med p-stav. Dette selv om de tidligere har vært blødningsfrie i lang periode enten med forrige p-stav eller den nye. Blødninger er altså en kjent, men likevel kjedelig bivirkning av p-staven. P-staven er like sikker selv om du nå har begynt å blø, det trenger du ikke å bekymre deg over.

Jeg synes at det er fint at du har testet deg for seksuelt overførbare infeksjoner, da blødninger kan være et symptom på dette. Siden du ikke har hørt noe fra helsestasjonen, er nok testen du tok negativ. Dersom du ønsker å være helt sikker, kan du ringe helsestasjon for ungdom for å få dette bekreftet.

Det er altså mest sannsynlig at blødningene du nå opplever skyldes en bivirkning at p-staven din. Dette kommer av at p-stav kan gi en ufarlig endring i livmorslimhinnen slik at den lettere blør. Dersom du synes at blødningen din blir veldig plagsom, synes jeg at du skal ta en prat med den som la inn staven på deg. Det er mulig å forsøk å bruke p-piller en kort tid sammen med p-staven. Dette gjøres i samråd med legen og det er kun bestemte type p-piller som da brukes. Ønsker deg lykke til. 

 

 

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Annen prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om annen prevensjon