Hopp til hovedinnholdet

Jeg har uregelmessige blødninger med p-stav, kan jeg ta p-piller i tillegg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg tok p-stav ca. ett år siden og har hatt veldig uregelmessige blødninger siden. Det er veldig irriterende så jeg har lyst til å begynne på p-piller i tillegg, men kun for å kontrollere og hoppe over mensen. Jeg regner med jeg må begynne på p-piller som inneholder østrogen siden jeg ikke mistet mensen av p-staven som bare inneholder gestagen om jeg ikke tar helt feil. Er det noen typer p-piller som gir økt sjanse for å miste mensen, eller er alle på lik linje? Takk for hjelpen!

Besvart 14.08.2019 22:34
 

Svar
Hei jente 17 år! 

En del kvinner vil oppleve mellomblødninger som en bivirkning av p-staven. Uregelmessige blødninger de første 3-4 månedene regnes som normalt, men fortsetter blødningene ut over dette, er det lite sannsynlig at plagene vil gå over ved fortsatt bruk av p-stav.

Selv om uregelmessige blødninger oftest skyldes p-staven, er det likevel viktig å vurdere mulig smitte av en seksuelt overførbar infeksjon (soi), for eksempel klamydia. Ev. ta en celleprøve. 

Dersom soi er utelukket, kan man prøve Microgynon (eller Oralcon) daglig i 3 måneder. Tanken bak en slik behandling er at  livmorslimhinnen vil bygges opp under påvirkning av østrogen fra p-pillen. Kvinnen blir dermed blødningsfri mens hun bruker Microgynon. Når man slutter med Microgynon vil det komme bortfallsblødning der livmorslimhinnen støtes ut, og deretter vil man forhåpentligvis ha mindre sjanse for mellomblødninger.

P-pillene kan tas med pauser eller brukes kontinuerlig i 3 måneder, uten pauser mellom brettene. Det er ingen studier som har sett på eventuelle fordeler eller risikoer ved langvarig bruk av kombinasjons p-piller i tillegg til p-stav. Hvis de uregelmessige blødningene ikke går over etter 3 måneder, bør kvinnen derfor anbefales å bytte til annen prevensjon (eMetodebok for seksuell helse).

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Og de kan brukes av de aller fleste. Får du satt dem inn når du er mellom 16 og 22 år har du en gratis, eller svært billig, prevensjon i inntil 5 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon