Hopp til hovedinnholdet

Har uregelmessig mens og i perioder er den brun, er det normalt?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Bare lurte på noe ang p stav og mensen. Mensen min har vært veldig uregelmessig etter jeg satt inn p stav. Har vært 2 ganger i mnd. Men nå hadde jeg brun mensen ( tror jeg ) i 14 dager. Og på den 14 dagen kom vanlig rød mensen! På papiret var blødningene lysebrunt. Når jeg hadde ob inni i 5 timer så var ob brun men mørkebrun/svart i dem strekene på ob. Jeg har hatt p stav i 2 år. Å mensen har vært så uregelmessig messing. Men aldri hatt i 2 uker + vanlig mensen rett etter. Får som regel vanlig mensen på slutten/begynnelsen av mnd. Pluss disse mellomblødninger. Ble litt redd når jeg så brun mensen. Men spørsmålet var egentlig om dette vil stabilisere seg med tanke på at jeg har hatt den i 2 år? Eller om man bare bør ta den ut! Har nevnt uregelmessige blødninger til fastlegen. Jeg er sp redd for kreft! En gynokolog fortalte meg at dette ikke var en uvanlig bivirkning. Blir så frustrert siden d ikke er noen andre prevensjon jeg kan bruke. Pga bruk av lamictal, migrene og stoffskifte

Besvart 03.09.2019 20:22
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Gynekologen din har nok helt rett i at dette er er normal bivirkning av p-stav og p-pillen Cerazette eller Desogestrel Orifarm. Alle disse prevensjonene inneholder bare hormonet gestagen og ikke østrogen. Det er østrogenet som gir kvinner til en viss grad blødningskontroll og når du ikke får tilført dette så får mange bortfall av blødninger eller mellomblødninger slik du beskriver. Dette er helt normalt og ikke farlig.

Men, det er veldig slitsomt å ha det slik som du beskriver. Trøsten kan være at noen merker at dette endrer seg, men hos andre gjør det ikke det. Siden du ikke kan bruke østrogen så har du heller ikke så mange valg. 

Du må ikke bli redd når blodet blir brunt\mørkt. Dette betyr bare at dine slimhinner inne i livmoren vokser ikke på samme måte som når man ikke bruker slik prevensjon. Mensen er det som kommer ut som «blødning» når kroppen kvitter seg med denne fortykkede slimhinnen innimellom. Når denne da ikke har blitt så tykk, blir mensen mindre og kommer i mange tilfeller også sjeldnere eller ikke i det hele tatt. Av og til bruker slimhinnene og blodet litt lengre tid på å komme ut av livmoren slik at det friske blodet begynner å koagulere. Det blir da gradvis mørkere og i noen tilfeller ganske så mørkt. Igjen så er dette helt normalt og ikke farlig, men jag kan godt skjønne at det er frustrerende for deg.

Når du skriver at du er redd det kan være kreft så burde du ikke tenke på det. Det er ikke vanlig at jenter på din alder får livmorhalskreft og du er nok i tillegg vaksinert for det. Det året du fyller 25 år vil du rutinemessig bli kalt inn til kontroll på sykehuset. Før denne alderen er det ganske så vanlig at mange jenter har litt ulik celledeling uten at det er noe å behandle. 

Håper at du fikk forklaring på ditt problem og at svaret var til hjelp for deg. 

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

HPV virus

Vaksine i armen (icolourbox.com)

HPV-virus smitter ved sex. Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling. Gutter og jenter får vaksine i 7. klasse. Er du eldre, kan du få vaksine hos fastlege eller på helsestasjon for ungdom.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon