Hopp til hovedinnholdet

Jente 17 år! Jeg er usikker på hvilket prevensjonsmiddel jeg skal velge.

Jente 17 år
 

Spørsmål

jeg er 17 år gammel og har gått på cerazette i snart 2 år. Jeg begynte på de som 15 åring. Jeg har hatt blødninger så og si hele tiden. <jeg har kanskje hatt en uke hvor jeg ikke blødde. Jeg syntes dette er slitsomt så nå vil jeg ta litt grep. Jeg har leiden så jeg kan ikke bruke kombinasjonspreparater, jeg vil ikke ha p-stav eller spiral da jeg syntes det ser utrolig vondt ut, og p-sprøyte kan jeg jo ikke bruke før jeg er 18 år. SÅ jeg lurte på om jeg kunne bytte til minipiller? SIden jeg er fornøyd med og ta i pilleform eller hva jeg skal si. Men er det sånn at mange blør med minipiller?

Besvart 15.09.2019 21:39
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at Cerazette har gitt deg blødninger hele tiden siden du startet med dem og at du synes det er slitsomt å måtte ha disse blødningene. 

Du kan fint starte med minipiller, men ulempen med minipiller er også uregelmessige blødninger og at pillen må tas til samme tid hver dag. Det er greit at du er klar over dette før du eventuelt prøver. Det vil alltid være individuelle variasjoner hos den enkelte jente/ kvinne. 

Du ønsker ikke p-stav eller hormonspiral, da du synes det ser vondt ut. Det er synd. Det som er ubehagelig eller vondt varer noen sekunder og du får stor glede av dem i flere år. Disse prevensjonsmidlene er 2 av de mest anbefalte prevensjonsmidlene for unge jenter i dag.

Hormonspiral er nok det prevensjonsmiddelet som gir lite eller ingen blødning og en metode som gjør at du ikke trener å tenke på prevensjon i 5 år fremover. P-stav er regnet som det sikreste prevensjonsmidlet på markedet. Hos en del jenter gir også p-staven mellomblødninger, men mange har lite eller ingen blødning. Dette er individuelt.

Jeg vil anbefale deg å vurdere disse alternativene om igjen, da jeg tenker at de kan være veldig aktuelle for deg.

Jeg anbefaler deg å oppsøke helsestasjon for ungdom eller helsesykepleier for å få god informasjon om de ulike prevensjonsmidlene, slik at du blir mer sikker på hva som vil være det beste valget for deg.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg også anbefaler deg å lese.

Ønsker deg lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon