Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått spotting, skyldes det p-pillene, eller er jeg gravid?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg startet på p piller (Almina 28) for ca 2 uker siden. Jeg startet da på første dag av menstruasjon og hadde mensen i en uke med p piller. Når det var ferdig hadde jeg sex for første gang, og vi brukte i tillegg kondom. Dette var for 4-5 dager siden, og idag var det litt blod på papiret, tror det var spotting. Har regelmessig mens, og er jo nettopp ferdig med menstruasjonen. Er spottinga på grunn av at jeg nettopp har startet på p piller, eller skal jeg bekymre meg for graviditet nå?

Besvart 21.09.2019 11:11
 

Svar
Hei jente 15 år.

P-piller er en god og sikker prevensjon om den tas daglig og en ikke glemmer noen piller. Om dere i tillegg har brukt kondom, synes jeg ikke du skal bekymre deg for at blødningene dine er tegn på graviditet. 

Det er nemlig helt vanlig at en kan få spotting, eller småblødninger når en bruker p-piller, og spesielt de pillene med lavest innhold av hormonet østrogen, slik som bla. Almina.

Dette er ikke farlig, eller tegn på at pillene virker dårlig, men kan selvfølgelig være plagsomt. I de fleste tilfeller vil dette roe seg etter at kroppen din har vennet seg til p-pillene. Ofte vil dette skje etter neste blødningspause.

Men det er også viktig å vite at en klamydiainfeksjon også kan gi småblødninger, derfor kan det være lurt å sjekke seg for dette om du kan ha vært utsatt for smitte. 

Men skulle blødningene øker på, og klamydiainfeksjon er utelukket, vil jeg anbefale deg å ta en prat med lege på helsestasjon for ungdom. Her kan du få mer informasjon om pillene dine og en vurdering om du bør bytte til en annen p-pille som regulerer blødningene dine bedre.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer

Klamydia - fakta

Klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen, og de fleste som er smittet, merker det ikke. Alle bør teste seg når de bytter partner, så de ikke risikerer å gå med smitten lenge og smitte andre igjen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon