Hopp til hovedinnholdet

Når får jeg mensen igjen etter bruk av Primolut?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16. Usikker på hvilket tema dette går under, men prøver her. Uansett så fikk jeg «Primolut N 5 mg» på resept fra fastlegen for å utsette mensen, « ta 3 daglig, hver dag 3 dager før forventet menstruasjon». Jeg brukte dette da jeg var på ferie fra slutten av juli/starten av august. Fordi jeg starter med mensen i starten av måneden, og utsatte det til rundt den 14 august. Så nå lurer jeg på om mensen starter ved starten av september (vanlig tid) eller nærmere den 14. (Tid den startet pga. Utsetting) Viktig med raskt svar fordi jeg skal på fjelltur med klassen min og har ikke mulighet for å bruke noe form for bad/do mesteparten av dagen og dusjing blir det ikke noe av. (Har noen få piller igjen, men vil ikke bruke de hvis ikke nødvendig). -tusen takk på forhånd.

Besvart 30.09.2019 18:54
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no,

Det stemmer at du kan utsette en menstruasjon ved bruk av Primolut. Det anbefales da 1 tablett 2-3 ganger daglig, dog ikke lenger enn i 10-14 dager. Behandlingen starter 3 dager før forventet menstruasjon. 2-3 dager etter siste tablett inntrer en bortfallsblødning som ligner en normal menstruasjon, noe du fikk rundt 14 august(lurer på om du mener september).

Primolut er erstatning for progesteron, og fremkaller (når man stopper med behandlingen) en menstruasjonslignende blødning. Dette er et hormon og det er derfor vanskelig å si når du vil få normal menstruasjon igjen. Som du ser så skal du ikke bruke dette mer enn 10-14 dager.

Det står ikke noe om når man kan forvente normal blødning igjen fordi det er forskjellig fra jente til jente alt etter hvor mye østrogen og progesteron du selv har i kroppen din. 

Anbefaler deg derfor til å ta med deg bind eller tamponger på turen du skal på. Det kan også være kjekt å ta med våtservietter og en pose og oppbevare dem i. 

Håper dette går bra for deg og at svaret var til litt hjelp. 

 

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Du kan utsette "mensen" med hormonell prevensjon

Truser på ei snor (colourbox.com)

Noen ganger passer det ikke å få en blødning. Eller kanskje du bare ikke ønsker å ha blødning så ofte. Her finner du oppskrift på hvordan du kan utsette og få færre blødninger med hormonell prevensjon.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon