Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt flyskrekk, og nå har jeg blitt skremt igjen. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Om noen uker reiser jeg og familien min til Spania. Jeg har hørt mye om flystyrt nå for tiden. Jeg har hatt flyskrekk siden jeg var liten, men nå har jeg endelig blitt tryggere, og jeg liker nå og fly lange strekninger. Så blir jeg skremt med at det har vært fæle flystyrt hendelser. Jeg blir så utrolig redd! Jeg har hørt at i cockpiten har pilotene tilgang på oksygenen, tenk vist de låser døren helt, og bare skrur av oksygenen der passasjerene er, eller de kommer borti knappen også får ikke vi luft.. Det skremmer meg utrolig mye, Selv om norske piloter skal bli hardt undersøkt og sånn, er jeg veldig i tvil.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Jeg tror det er mange som vil kjenne seg igjen i det du skriver. En stor del av oss synes det er ubehagelig å fly og gruer seg for å gjøre det. Når det en sjelden gang er nyheter om flyulykker gjør de ofte stort inntrykk på oss, og mange blir ekstra urolig for å fly den første gangen etterpå. Da går det som regel bedre når man kommer i gang.

For noen kan redselen for å fly gi mye ubehag, og for noen blir det så sterkt at de unngår å fly. Redsel for å fly kan være knyttet til uro og bekymring for ulykker og at man ikke vil overleve turen. Noen er kanskje mer urolige for det å være innestengt i et lite rom over lang tid og synes situasjonen er ubehagelig. 

På ung.no har vi en artikkel om flyskrekk som kan ha nyttige tips til deg om hva du kan gjøre og hvordan du kan forberede deg litt før flyturen.

Hvis du kjenner du er urolig når reisedagen kommer, kan det være lurt å snakke litt om dette med de du skal reise sammen med og kanskje også si fra til de som jobber på flyet. Da kan du få litt støtte av dem rundt deg, og det hjelper ofte at noen vet.

Når du sitter på flyet, så kan det være lurt å være opptatt av noe annet enn selve flyturen. Mange blir litt anspente og følger nøye med når de flyr, for eksempel sjekker om de hører lyder eller andre ting som kan varsle at alt ikke er i orden. Noen lager seg mange fantasier om hva som kan være "galt". Dette er ting man gjør for å gjøre seg trygg, men det fører egentlig til at man blir mer redd og urolig. Tenk gjerne på ting du kan gjøre på flyet før du drar, for eksempel lese, se på film, høre musikk eller lignende. Hvis man blir urolig, er det lurt å fokusere på å puste rolig og langt ned i magen, i sakte tempo, øv gjerne litt på dette på forhånd. Du kan også gjerne forsøke å bevege deg litt og reise deg opp når dette er mulig. 

Snakk gjerne med de andre i familien din, så kan dere forberede dere litt sammen, og du kan få litt støtte på reisedagen. Redsel er ofte også knyttet til negative tanker, og jeg legger ved noen artikler under som har tips til hvordan man kan jobbe litt med dette på egen hånd. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg og at du får en god tur til Spania. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Redd for å fly?

Fly (colourbox.com)

Ung.no gir deg tips om en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser