Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst, dårlig selvtillit og depresjon. Får vonde kommentarer fra far.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 17 år. For 3 år siden (da var jeg 14 år) så fikk jeg psykiske problemer. Jeg har angst, dårlig selvtillit og depresjon. Jeg får hjelp på BUP. Faren driver å sier til meg "nå må du ta deg sammen" "nå må du styre deg" "det er din feil at du har psykiske problemer" det har han sagt i alle disse 3 årene. og nå har jeg begynt å bli veldig veldig dårlig psykisk. Og han sier likevel sånne ting. jeg har fortalt dette til BUP. Jeg har sagt til ham at jeg vil dø, men sier bare "ja værsågod" jeg vet at han mener det ironisk. Jeg har prøvd å true ham med å reise fra ham, ta mitt eget liv, flykte, skade meg selv osv. Men da sier han bare "jada værsågod" men jeg vet at han mener det ironisk. Moren min sier ikke sånne ting til meg og hun har prøvd å få faren min til å slutte med dette, men hun har ikke fått det til. Hun forstår ikke helt de psykiske smertene mine heller. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller dette spørsmålet til oss. Det er vondt å høre hva du går gjennom, og det er sikkert fortvilende å føle at du ikke når gjennom til faren din (og moren din) slik at du blir møtt på de følelsene du har. Du er kanskje både lei deg og sint på dine foreldre nå.

Det er fint å høre at du får hjelp på BUP. Det er også flott at du har fortalt der hvordan du opplever faren din sine kommentarer. Du har gjort mange riktige skritt på veien allerede, da er det leit at du ikke kjenner deg tatt på alvor hjemme.

Det høres ut for at din far ikke har så lett for å vite hva han skal gjøre når du har det vanskelig. Du har forsøkt å fortelle ham at du trenger hans støtte, men han svarer på en måte som ikke hjelper deg.

Tror du det hadde vært mulig og hjelpsomt at faren og moren din var med på en time på BUP sammen med deg og din behandler? Kanskje det høres skremmende ut, eller kanskje dere har prøvd det før. Noen ganger hjelper det å få satt ord på hva som skjer i familien, og foreldre ser kanskje annerledes på problemer dersom de stilles til ansvar ved at de må møte opp og snakke på BUP. Aner faren din hvordan det føles for deg når han kommer med slike kommentarer som han gjør? Eller er han bare usikker og redd, og så prøver han å være "tøff" eller unngå temaet? Hvordan tror du faren din takler vonde følelser selv? På BUP kan du få hjelp av behandleren din til å belyse slike spørsmål, og å snakke om at de måtene du nå blir møtt på hjemme faktisk kan gjøre ting mye verre for deg. Dere kan også snakke om hva du faktisk trenger fra foreldrene dine for å ha det bedre. Hva klarer de å gi?

Du kan også prøve å snakke med din mor om hvordan det er for deg, og kanskje dere to sammen kan prate med faren din. Er det noen andre i familien som faren din hører på eller respekterer som kan være med i en slik prat? Her er tips til hvordan man kan snakke med foreldre man har et vanskelig forhold til.

Kunne du ha skrevet et brev til faren din der du får sagt alt du vil si til ham, samt be ham om en tjeneste. Han er faktisk din far og nå trenger du at han skal støtte deg i det du går gjennom. Si hva du vil at han skal gjøre i stedet for å komme med ord som er vonde for deg. Kanskje han foreløpig ikke har andre strategier?

Kunne et slik brev ha vært mulig å skrive til moren din også? Diskuter det gjerne på BUP hvis du er usikker eller har spørsmål. Det er du som kjenner situasjonen best og det er lurt å ikke gjøre ting som føles feil for deg selv. 

Når du sliter med selvmordstanker er det viktig at du fortsetter å være åpen om det. Fortell til noen du stoler på hva som plager deg. Vis med kroppsspråket at du har det trist hvis det er slik. Men gjerne velg deg ut noen få personer som du har lyst å få hjelp og støtte fra som du åpner deg mest for. 

Du kan ringe til alarmtelefonen på nummer 116 111 hvis du vil snakke med noen anonymt. Det er gratis å ringe dit.

Se artiklene under for videre tips og informasjon. 

Lykke til videre!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser