Hopp til hovedinnholdet

Som barn ble jeg mobbet fordi jeg var fet. Dette sitter i hodet på meg. Nå er jeg avhengig av avføringsmidler og jeg kaster opp. Jeg er livredd mat i kroppen min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har aldri likt meg selv. Som barn ble jeg mobbet fordi jeg var fet, så jeg trodde på dem. De sitter fremdeles i hodet og sier "du er fet" pluss alle de andre kallenavnene jeg har fått. I syvende klasse begynte jeg å sulte meg selv, noe som førte til stor vekttap. Problemet er at jeg fremdeles ser på meg selv som fet, og jeg sammenligner meg med andre. For 6 måneder siden prøvde jeg avføringsmiddel, og ble helt avhengig. Nå veksler jeg med å kaste opp maten og bruke disse pillene. Jeg har en daglig konkurranse med selvbildet, vekta, egentlig hele meg! Jeg er livredd mat i kroppen min! Er det noe jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du skriver om vansker i forhold til kroppen din og fedmeproblematikk. Du er redd for å være overvektig. Denne redselen har du hatt i mange år etter å ha opplevd mobbing.

Det virker som du ser dine vansker ganske klart selv. Du fokuserer på følelsene du har og hvordan disse styrer livet ditt. Nå virker det som at du sliter mye. Du bruker avførende tabletter og kaster opp maten du spiser. Når du spiser mat opplever du også kraftig angst.

Når følelsene våre blir vanskelige å leve med kan det bli behov for å ta i mot hjelp. Akkurat slik det er når vi får benbrudd eller sår så kan vi trenge helsehjelp. Tankene våre og følelsene våre har også til tider behov for ekstra hjelp. I ditt tilfelle vil BUP være et aktuelt sted å få hjelp. Fastlegen kan henvise deg til BUP. Hvis du ønsker å snakke med noen om dette før du velger å søke profesjonell hjelp hos BUP kan helsesøster på skolen være den rette for akkurat dette. Helsesøster har mye kunnskap rundt spiseproblematikk da det er flere ungdommer som har disse utfordringene.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser