Hopp til hovedinnholdet

Jeg kan ikke si R. Dette blant annet fører til at jeg har en del problemer på skolen. Hvordan kan jeg lære meg denne lyden?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 13 år. Jeg kan ikke si R og jeg er ginger så jeg har en del problem på skolen. Hvordan skal jeg få til og si R har prøvd logoped men etter et par måneder reiste hun bare.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Hei du forteller at du har uttale feil. Det er to måter å si R lyden på i Norge. Dette er skarre-R og rulle-R. Det er en tendens til at skarre R lyden sprer seg mer og mer siden rulle R lyden er den vanskeligste å si. Det er faktisk mange som ikke klarer å rulle på R lyden. En del må gi seg med å forsøke å lære lyden og legger til seg en nesten lik lyd.

Du har haket av for mobbing. Hvis du opplever mobbing i skoletiden så er vår klare anbefaling å si i fra om dette til lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen. Disse har plikt til å hjelpe slik at dette ikke skjer.

Den beste måten å lære R lyden er ved hjelp av logoped. Da den forrige logopeden sluttet brått er det viktig å forsøke å finne en erstatter. PPT skal vite hvor du kan få hjelp av en logoped. Be lærer om å kontakte PPT på skolen.

Her er noen tips du selv kan utføre i mellomtiden til en ny logoped er på plass.

Du kan øve på å lage grimaser flere ganger hver dag. Eks. trutmunn, bredt glis, rull tunge, strekk tunge mot nesetipp/hake, vend tungen, slikk alle tennene foran under leppene og press tungen ut i skinnene. Gjør dette hver gang du pusser tennene og helst et par ganger til i løpet av en dag.

Bruk elektrisk tannbørste. La denne vibrere ytterst på tungespissen en kort stund etter at du er ferdig med tannpussen.

Tygg sukkerfri tyggegummi, knask gulrot og kålrot. Sug på kjærlighet på pinne. Bruk sugerør når du drikker hjemme.

Alt dette øver opp musklene i munn. Det er vesentlig.

Du skal også øve på bokstaver og ord. Hvis du sier T D fortere og fortere så skal dette til slutt bli R lyden. Øv TD TD TD osv.

Det er lurt å si ordene nedenfor mange ganger. R lyden i disse ordene skal du bytte ut med D lyden.

Bytt ut R lyden i ordet trapp, det vil da bli tdapp. For eksempel når du går i en trapp så sier du tdapp tdapp tdapp for hvert trappe trinn. Dette er en fin måte å si TD lyden raskt på.

Her er flere Tr ord som du kan øve med. Gjør disse om til Td ord.

Trafikk-Tdafikk

Trailer-Tdailer

traktor-Tdaktor

tralle-Tdalle

trampe-Tdampe

tran-Tdan

trang-Tdang

traske-Tdaske

travel-Tdavel

tråbil-Tdåbil

tre-Tde

Du bør fortelle dine foreldre at du er motivert for å få dette til. Øv gjerne ofte slik at de hører det. Foreldre blir gjerne mer motivert for å finne ny logoped når de forstår at sønnen deres virkelig ønsker dette.

Øvelse gjør mester!

Husk at du er like mye verdt som alle andre. De fleste har noen såre punkter her i livet. Av og til er eneste løsningen å lære seg og leve med disse. Med eller uten rulle R, du er uansett bra nok.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing