Hopp til hovedinnholdet

Jeg har kommet inn på vgs nå, men jeg klarer ikke å møte opp. Jeg kan liksom ikke sette ord på hvorfor jeg ikke klarer å gå, men jeg vet at jeg ikke kommer til å fullføre 3 år til på skolen. hvordan funker det å få generell studiekompetanse med nettstudier/som privatist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Helo, jeg er en jente på 17 år, og jeg skal starte vgs1 nå. jeg har allerede hatt et friår, fordi jeg rett og slett ikke klarte å møte opp på skolen når jeg prøvde vgs1 første gang. i 10ende hadde jeg hele 60 dager og 90 timer fravær fra skolen. jeg har kommet inn på vgs nå, men jeg klarer ikke å møte opp. jeg kjenner for hver dag jeg tvinger meg selv til å gå, så blir jeg bare mer og mer deprimert. Jeg har ikke noe problem med mobbing eller noe sånt. Får ikke venner så lett, men det er ikke det som er problemet. Jeg kan liksom ikke sette ord på hvorfor jeg ikke klarer å gå, men jeg vet at jeg ikke kommer til å fullføre 3 år til på skolen. hvordan funker det å få generell studiekompetanse med nettstudier/som privatist. Jeg vet at jeg må ta eksamener i alle fagene, men lurte på om du kunne forklart litt nærmere hva det går ut på. har veldig lyst til å ta vgs på nett, så jeg kan jobbe i mitt eget tempo osv. noen dager er det lettere for meg å jobbe, men aldri lett å dra til skolen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du har begynt på vgs1 nå, men at du ikke klarer å møte opp. Du føler deg mer og mer deprimert og har samtidig vansker med å sette ord på hvorfor du ikke klarer å gå på skolen. Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon for deg og at du får mye å tenke på rundt dette.

Det kan være vanskelig å klare å komme seg opp for å gå på skolen når du tenker og føler at det ikke går. I tillegg har du erfaringer med mye fravær fra ungdomsskolen og da er det lett å tenke at dette vil fortsette. Men det går også ann å prøve og tenke på starten på videregående skole på en annen måte. Nå har du mulighet til å prøve og starte litt på nytt. 

Med bakgrunn i det du forteller tenker jeg at du kan ha behov for å snakke med noen for å få hjelp til å sortere tankene dine. Du har tanker om å gå på skolen som gjør at du føler deg deprimert, og da hjelper det ofte å snakke med noen. Ta kontakt med helsesøster på videregående skole eller på helsestasjon for ungdom.

Når det gjelder hvordan det fungerer å ta generell studiekompetanse som privatist vil jeg anbefale deg å snakke med rådgiver på skolen din. Fortell hvordan du har det nå og hvordan du tenker. Som privatist må du ha eksamen i alle fag, i stedet for at du får standpunktkarakterer som på vanlig videregående skole. Dette er veldig krevende. Derfor tenker jeg at du også bør sjekke hvilke muligheter skolen har for å tilrettelegge for deg. Mange ungdom som har det vanskelig og som syns 3 år på skolen virker vanskelig å gjennomføre kan klare det med et godt opplegg rundt deg, både gjennom samtale, støtte og tilrettelegging.

Helsesøster på videregående kan være med deg å snakke med rådgivertjenesten hvis du ønsker det. 

Legger ved noen aktuelle artikler.

Jeg håper du får til en løsning som passer for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser