Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine skilte seg i mai og jeg har det ikke bra

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Mine foreldre skilte seg i mai, og jeg sliter fortsatt veldig med det. Det har vært mye krangling gjennom familien og det har gått utover både skolen og min egen helse føler jeg. Jeg spiser ikke like mye som før, karakterene mine ble mye dårligere (de har blitt bedre) og jeg slet mye med at jeg gråt selv når jeg ikke ville. Jeg kan brått stenge meg inn på rommet eller badet og gråte lenge. Jeg har vært på møte med familievernkontoret, men da gjaldt det bare om krangling gjennom familien. Mamma og pappa vet ikke noe om det med all gråtinga, og de tror det går bra med meg. Det jeg lurte på var om det går an å pådra seg angst/andre psykiske lidelser pga dette? Og hvordan finner jeg ut av det? På forhånd takk for hjelpen :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss jente 14 år!

En skilsmisse kan være vanskelig både for foreldre og barn. Det er mange barn og ungdom som opplever at tiden etterpå kan bli vanskelig på mange måter. Noen får problemer med skolen, det er vanskelig å konsentrere seg og å motivere seg. Andre ungdommer reagerer med sinne eller tristhet. Noen ungdommer synes ikke det er vanskelig at foreldrene skiller seg i det hele tatt. Det er helt individuelt hvordan ungdommer reagerer på en skilsmisse.

Det er bra at dere har vært på familievernkontoret. Jeg håper dere og du skal tilbake dit. Hvis du ikke hadde samtale alene der så kan du be om det. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen hvis du har det. Eventuelt gå på helsestasjon for ungdom der du bor. Hvis du har helsesøster på skolen kan det hende hun arrangerer samtalegrupper for ungdom med to hjem. Det er ofte veldig nyttig for de ungdommene som er med.

Det er uansett godt å snakke med noen om det som har skjedd og hvordan du har det. Du skriver at du fortsatt strever etter skilsmissen og jeg tenker at det er viktig at du tar tak i det nå. Kanskje kan du få hjelp av helsesøster til å snakke med mamma og pappa om det. Det er viktig at de vet hvordan du har det. Kanskje er de redde for å spørre deg, eller de tenker at du har det bra fordi du sier det. 

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser