Hopp til hovedinnholdet

Jeg får veldig ofte små stygge kommentarer fra mine egne venner om at jeg er sur, frekk, feit, stygg osv. Jeg krangler også ofte med mamma. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg sliter med meg selv. jeg klarer ikke konsentrere meg bra nok på skolen. jeg får veldig ofte små stygge kommentarerer fra egne venner. om at jeg er sur, frekk, feit, stygg, stygge klær etc. til og med mine nærmeste venner sier at jeg er sur, og de erter meg med det hele tiden. jeg synes ikke det er morsomt i det hele tatt! hva skal jeg gjøre? jeg har to venninner som skjønner meg veldig godt. men det er fortsatt ingenting de kan gjøre. hvis jeg sier i fra til de som erter meg, sier de det bare videre til guttegjengen vi pleier å være med. fordi hun ene har aldri hatt det vondt, ALDRI! hun er flink på skolen, flink i håndball, penest av alle jentene og rett og slett perf for alle! jeg blir aldri den personen og kommer heller aldri til å bli det. hva er galt med meg? jeg sliter med mamma også. vi krangler hver dag om små ting. hun blir så fort sur på meg! jeg har ikke gjort noen ting for å fortjene dette. har du noen tips til va jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du forteller at du har det vanskelig både med venner og med din mor. De ordene du får høre fra venner er ikke heldig for selvfølelsen din. På en eller annen måte burde dette opphøre.

Det er vanskelig å gi deg konkrete råd da jeg ikke får snakket direkte med deg. Det er tydeligvis ikke noen godt forslag å si det direkte til vennene dine da de trolig vil fortelle dette videre. 

Endel får utfordringer med humøret i puberteten, da er det ikke lett å gjøre så mye før denne gir seg av seg selv etter et par år. 

De måtene vi reagerer på har vi ofte tillært oss gjennom barndommen av våre foreldre.

De fleste ganger er det slik at det bare er en selv man kan forandre. Har du venner som sier stygge ting til deg og lett kan baksnakke deg så kan du vurdere om disse vennene er de du ønsker å bruke tid på.

Du skrev du hadde to nærme venner som forsto deg. Ta godt vare på disse, kanskje dere kan søke nye sosiale relasjoner.

Mitt forslag til deg er å oppsøke helsesøster på skolen. Helsesøster kan hjelpe til med at du får et bedre forhold hjemme med din mor. Helsesøster kan også lytte, trøste og gi gode råd i forhold til vennskap. Har du konsentrasjons utfordringer så kan det være du skal søke en utredning av psykolog. Fastlegen henviser til psykolog.

Jeg legger ved noen artikler om selvfølelse. Det er viktig at du tenker godt om deg seg. Dette vil gi trygghet, styrke og en positiv holdning utad. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

Fornøyd gutt

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser