Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slitt og sliter fremdeles med depresjon, og dette påvirker forholdet til kjæresten min. Trenger noen tips til hvordan vi kan takle det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg møtte kjæresten min i sommer. Jeg hadde akkurat kommet meg gjennom det mest forferdelige halvåret noen gang.. jeg var helt nede, men det visste ikke han. Vi møttes på et kurs og bor omtrent 1 og en halv time borte fra hverandre. Han fant fort utav deprisjonen min, og vi hadde en lang prat om det. Jeg vil på ingen måte at det skal påvirke han negativt. Vi snakker sammen daglig gjennom FaceTime, og er sammen når vi har muligheten til det. Han er den eneste personen som kan få meg til å "glemme" alt, og får meg til å føle meg bedre. Men jeg har mine dager.. jeg kan knekke helt sammen foran han. Han blir helt fortvilet og prøver å trøste meg med å fortelle meg positive ting om meg som jeg bare benekter. Jeg kan sitte å stirre ut i luften, utav stand til å snakke. Jeg har sagt mange ganger at han bare må legge på samtalen (FaceTime) når sånn skjer, men han vil jo ikke "forlate" meg på den måten. Har dere noen tips til oss? Hvordan bør vi oppføre oss og håndtere slike situasjoner?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vondt å høre at du sliter med depresjon og at du har det vanskelig. Samtidig er det veldig fint å høre at du har en kjæreste som er der for deg og som prøver å hjelpe deg så godt han kan.

Først å fremst så tenker jeg at det kanskje er viktig at du snakker med noen om hvordan du har det, annet enn kjæresten din. Er det sånn at du innimellom går å snakker med noen om det du sliter med? Eller har du en åpen dialog med foreldrene dine? Om du har slitt psykisk over en lengre periode så tenker jeg at det antagelig hadde vært fint å ha noen å snakke ordentlig med dette om.

Når det gjelder i forhold til kjæresten din så er det vanskelig å vite helt hva som er riktig å gjøre. Utifra hva du skriver så virker dog kjæresten din veldig støttende og derfor er kanskje det som er riktig å prøve å inkludere han i det du føler? Jeg mener ikke at du skal legge alle dine problemer over på han, det forstår jeg at du ikke ønsker fordi det kan virke svært belastende. Det jeg imidlertid tenker er at du kan prøve å fortelle han om hvordan du har det, slik at han får et bedre innblikk i hva det er du går igjennom. Du kan jo kanskje prøve å ha slike samtaler når du faktisk føler deg "frisk" eller bra, slik at samtalene blir konstruktive og litt "lettere". Du kan jo for eksempel fortelle han hva du har behov for på dager som er tunge? Kanskje kjæresten din lurer veldig på hvordan han skal reagere og føler seg ukomfortabel? Det å bare legge på er nok noe han syntes er vanskelig fordi det han ønsker er at du skal ha det fint. Jeg tenker at det å være åpen om hva du føler er en god ting og å kanskje snakke sammen om hvordan du og dere kan prøve å håndtere de periodene bedre i sammen?

Som sagt så finnes det ikke ett godt svar på dette, men jeg tenker at det å ha en åpen å ærlig samtale om hvordan du har det og å prøve å få han til å forstå hva som gjør at du får de dårlige periodene kan hjelpe.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese og ønsker deg lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert