Hopp til hovedinnholdet

Jeg har alltid hatt problemer med at jeg ser ned på meg selv og at jeg aldri er bra nok. Jeg trenger hjelp, føler ikke jeg passer inn noen steder. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har alltid hatt problemer med at jeg bestandig ser ned på meg selv. At jeg aldri er god nok. Hvis ulike personer sier at jeg er pen og søt, så rakker jeg ned på meg selv ved å si at jeg ikke er fin i det hele tatt Selv om jeg rundt andre virker normal, så er det ingeting jeg liker ved meg selv bortsett fra latteren min. Har hørt km Atelephobia, og lurte først på om jeg hadde det. Har ikke vært hos legen og tør heller ikke. Det er for personlig å prate om liksom... I ned help! Føler jeg ikke passer inn noen steder, men føler selv også at det virker som jeg bare roper etter oppmerksomhet. Hva feiler det meg??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du har det vanskelig og føler at du trenger hjelp. Å skrive hit er første steget mot å få det bedre.

Jeg kan ikke si hva som feiler deg. Man trenger ikke å ha en diagnose selvom man sliter med slike tanker som du beskriver. Mange mennesker med lavt selvbilde eller selvfølelse vil nok kunne kjenne seg igjen i beskrivelsen av Atelophobia uten at man har det av den grunn. Veldig mange ungdom sliter med selvtillit og selvfølelse i din alder, og mange har vansker med å godta seg selv. Men ingen er perfekte, alle har vi noe vi syns er vanskelig eller ikke liker ved oss selv.

Det høres ut som at dine tanker og følelser er vonde, og de gir deg en negativ tankegang. Å rakke ned på seg selv, tenke at man ikke er bra nok, tenke at andre egentlig ikke vil være sammen med meg nå osv. gjør situasjonen vanskeligere. Ved å gi dette negative for mye fokus vil de negative tankene komme og det kan bli vanskelig å snu den negative tankegangen. Selvtillit handler om troen på seg selv og denne troen kan man styrke. Har man dårlig selvtillit får man også lett negative tanker om seg selv. Prøv å utfordre disse tankene litt, og ikke la dem styre deg. Hvis du tenker etter, hva er det familie, venner og andre liker ved deg? Ved å samle på de positive opplevelsene som finnes kan du styrke selvtilliten din. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om psykisk helse og hvordan du har det nå. Du føler at det er for personlig å prate om, men allikevel håper jeg du vil prøve fordi det kan hjelpe deg. Helsesøster er en du kan snakke med først. Hun er vant til å prate med ungdom om slike vanskelige tanker, og vil kun hjelpe deg. Hvis du syns det er vanskelig å fortelle henne hvordan du har det, så kan du vise henne det du har skrevet til oss. Du kan snakke med helsesøster på skolen eller helsesøster på helsestasjon for ungdom. De har taushetsplikt og vil hjelpe deg.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Det finnes hjelp for det du strever med nå, så jeg håper du vil snakke med noen og får troen på at det kan bli bedre. Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser