Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venn som har kjærlighetssorg og som sier at han vil ta livet sitt. Hva skal jeg gjør?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en venn som har opplevd mange vonde ting, og som nå har veldig kjærlighetssorg. Han kutter seg mye med kniv og andre skarpe gjenstander, og han har mange dype sår og kutt oppover armene. Jeg har forsøkt å hjelpe han så godt jeg kan, og skriver oppmuntrende ting til han hver dag, men det ser bare ut som det går nedover. Han kutter seg dypt ved håndleddene over der hvor blodårene ligger, og det blør veldig mye. Han har sagt flere ganger at han vil ta livet sitt, og jeg er redd for at han skal gjøre dette når som helst nå. Jeg har bedt han snakke med voksne eller lærere, men han ønsker ikke hjelp. Selv bor jeg mange timer unna, så får ikke hvert hos han. Spørsmålet mitt er kan jeg hjelpe han på noen som helst måte, eller snakke med noen selv om han utrykker at han ikke vil ha hjelp? hva kan jeg gjøre? Jeg er kjempe bekymret for han. Håper på svar fortest mulig. Mvh jente 17 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med noen som kan hjelpe han. Har han familie eller venner så er det fint om du kan ringe de og fortelle at du er svært bekymret for vennen din. Det at han sier at han vil ta livet sitt skal tas på alvor. Han trenger å være sammen med andre og få støtte når han har det slik du beskriver.

Det er ofte slik at det er vanskelig å be om hjelp når en han det slik som vennen din har det. Derfor er det viktig at du gjør det for han når han ikke greier det selv. Vennen din må få hjelp så raskt som mulig. 

Det er fint at du ønsker å hjelpe han. Det er å være en god venn! Ønsker deg lykke til. 

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser