Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Gutt (16) har slitt lenge med tretthet og lite energi. Han klarer nesten ikke holde øynene åpne.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem jeg er veldig plaget av. Jeg har lenge slitt med tretthet og lite energi. Jeg er alltid trøtt på skolen, og pleier ofte å sove når jeg kommer hjem. Jeg legger meg til normal tid (mellom 10-11). De to siste ukene har dette forverret seg. Forrige uke forsov jeg meg til skolen hver dag, og det var umulig å stå opp av sengen. Jeg pleier aldri å føle meg uthvilt på morgenen med mindre jeg sover til jeg våkner av meg selv. Denne uken har jeg ekstremt trøtte øyne og jeg ser helt død og bleikut i ansiktet. sliter med kviseutbrudd i tillegg. På skolen sliter jeg med å holde øynene oppe, klarer ikke konsentrere meg og har vondt i hodet. Øyelokkene føles "klumpete" og jeg sliter med å fokusere med synet. Dette er noe jeg har bekymret meg litt for i det siste, og jeg lurer på hva det kan være og om det er noe jeg kan gjøre med det. Jeg lurer også på hva som skaper lite energi, tretthet, at jeg ikke klarer å stå opp på morgenen til vanlig kan være. Takk på forhånd:)))

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt (16)

Takk for at du skriver til ung.no.

I ungdomsårene kan mange oppleve at de blir ekstra trøtte og slitne enn de pleier å være, fordi hjernen og kroppen utvikles svært mye og da trenger man mye søvn. Men det er ikke greit å ikke føle at du får nok søvn og derfor være trøtt, uopplagt og sliten hele dagen. Da er det veldig fint at du ønsker råd for å få det bedre.

For å finne ut av hva årsaken kan være og om det er noe du kan endre på, må du tenke gjennom noen spørsmål:

* Hvordan er nattesøvnen? Sover du tungt gjennom hele natten eller ligger du våken og tenker på ting?

* Sovner du med en gang du legger deg eller bruker du veldig lang tid?

* Hvis du ikke føler deg uthvilt på dagen, pleier du da å sove litt etter skolen?

Vi vet at søvn er veldig viktig, men noen ganger kan elementer i hverdagen vår forstyrre søvnen og søvnkvaliteten. Og da er det ikke rart man blir veldig trøtt, sliten og ikke orker å holde øynene åpne på dagtid.

Det finnes mange råd for å få bedre søvn:

* Unngå å se på mobilen/nettbrett/dataskjerm de siste to timene før leggetid. Grunnen til det er at det blå lyset fra skjermene "lurer" hjernen til å tro at det er dag slik at kroppen ikke produserer søvnhormonet melatonin og du blir ikke like trøtt.

* Unngå å sove på dagen, men hvis du må sove litt bør du ikke sove mer enn 20 min. Mer enn det kan gjøre at du ikke får sove til natten.

* Unngå koffein etter ca kl 17.

* Å trene er positivt i forhold til søvn. Det som skjer når man trener er at man blir mer utholden, får mer energi, søvnen blir bedre og du vil bli mere glad.

Du kan lese mer om søvn og tips for å få bli mer uthvilt i artiklene under svaret.

For å finne mer ut av hva som kan hjelpe deg, anbefaler jeg deg å snakke med helsesøster eller fastlegen din. De kan hjelpe deg med å kartlegge søvnmønsteret ditt og hva du gjør i hverdagen som kan gjøre deg sliten.

Det kan også være fysiske grunner til at du er så trøtt og da kan det være lurt å ta en blodprøve hos fastlegen.

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søvn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søvn