Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vært igjennom mye. Har hatt en vanskelig bosituasjon,var utsatt for psykisk og fysisk mobbing på barneskolen og fikk en spiseforstyrrelse. Nå har jeg fått aggresjonsproblemer.  Hva er galt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har vært igjennom ganske mye. Har hatt en vanskelig bolig situasjon. Vi har vært utsatt for bolig svindel og har ikke kommet no vei på 8 år og det er så mye til det som blir for mye å forklare her men det er grusomt å se foreldrene mine slite og gjøre ALT for å beholde huset, blakket seg helt også får vi ingen hjelp. jeg har også vært innom dårlig miljø, endte opp med at jeg ble enda mer deppa. Jeg var utsatt for psykisk og fysisk mobbing på barneskolen. Jeg fikk en spiseforstyrrelse, gjorde alt for å passe inn på ungdomsskolen. Endelig så likte noen meg og jeg var i noen syke forhold med trøbbel gutter, ble såra, brutte regler Jeg er heldigvis ute av d nå og har fått utrolig mye erfaring og føler jeg har lært av dette og vil enkli bare hoppe over russetiden, men jeg har fått no syke Aggresjonsproblemer. Er dette pga alt som har skjedd? Blir fort lei meg, klikker fort, blir irritert, ødelegger ting, krangler, skader meg selv pga jeg får så dårlig samvittighet. Hva er galt med meg?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor strevsomt du og familien har hatt det i mange år og hvordan dette har preget deg underveis på mange måter.

Du har opplevd mye og har mye å være sint for! Det er ikke noe galt med deg! Du har naturlige reaksjoner på unaturlige hendelser!

Du spør om din aggresjonsproblematikk kan henge sammen med alt du har vært gjennom. Ja - det er jeg helt sikker på at det kan.

Det å ha opplevd så mye når du er så ung setter spor både fysisk og psykisk. Jeg vil si at det er svært viktig at du får bearbeidet og snakke med noen om dine opplevelser.

Sinne er en følelse som mange blir litt redd for fordi den er så kraftfull og kjennes så godt i kroppen. Sinne har en funksjon og det er å sette grenser og gi oss motivasjon og krefter til å selvhevde - det vil si å tørre å si fra hva vi mener.

Det kan være at du har hatt mye å være sint for men at det kan ha vært vanskelig for deg å uttrykke sinne ditt. Det er ikke så uvanlig når man f eks blir utsatt for mobbing.

Jeg vil råde deg til å snakke med fastlegen din og få henvisning til psykolog. Det å snakke om å bearbeide sinnet ditt vil gjøre at du klarer å kontrollere det og ikke la det gå utover noe eller noen.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese. Kanskje du kan kjenne deg igjen i noe der?

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna