Hopp til hovedinnholdet

Jeg skader meg selv og har tent på selvmord noen ganer. Jeg vil har hjelp, men er redd.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg kan føler meg veldig ofte trist, og ofte uten grunn. Jeg selvskader, og har tenkt på selvmord noen ganger. Noen dager kan jeg være trøtt, rastløs og ikke ville snakke med noen, og noen dager later jeg som at jeg er syk og ligger i senga hele dagen. Jeg vil ha hjelp men er redd, vet heller ikke hvordan jeg skal si dette til foreldrene mine.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no når du har det så tungt. Det du forteller om virker vanskelig å være alene om. Det er vondt å høre at du har det slik og at du skader deg selv og tenker på å ta ditt eget liv.

Det er mange som mister troen på at ting skal bli bra når man har det vanskelig og ikke ser noe utvei. Det er likevel slik at man vet at behandling og hjelp kan hjelpe og at man kan få det bedre.

Du er ikke alene om å være usikker på å fortelle om selvskading og selvmordstanker. De fleste som sliter med det samme strever med å bestemme seg for om de skal si noe om det, og til hvem.


Det er flott at du ønsker hjelp, og det er hjelp å få. Jeg anbefaler deg å snakke med noe noen du stoler på hvordan du har det. Ikke gi opp! Ofte blir ting verre hvis man holder det for seg selv. Når man klarer å snakke om det fører det som regel til at man føler seg mindre ensom med vanskene og at man får mer tro på at man kan få riktig hjelp.

Hvis du synes det er vanskelig å fortelle foreldrene dine om hvordan du har det og hva du tenker kan du foreksempel vise de hva du har skrevet til oss i ung.no, eller skrive et brev til dem. Du kan gjerne også vise de svaret vi gir deg.

Mange unge er redde for hvordan foreldrene skal bli sinte når de forteller om selvskading og selvmordstanker. Noen foreldre reagerer kanskje sterkt når de først får vite det, men mange unge blir overrasket over hvor fint det gikk å snakke med foreldrene sine om det, ogstøtten og hjelpen de får av foreldrene sine. Jeg vil anbefale deg å lese artikkelen Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting, før du snakker med foreldrene dine. 

Du kan også snakke med helsesøster på skolen, sosiallærer eller et familiemedlem. 

Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring som varer over lengre tid.

Hvis du har det vanskelig hjemme kan du ta kontakt med Alarmtelefon for barn og ung.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Det er hjelp å få, så hopp ut i det å fortell noen voksne om hvordan du har det og hva du sliter med.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser