Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at det er for mye fett på magen og hoftene mine, og jeg tenker at jeg er for tykk hver eneste dag.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på 12 år. Jeg er 153 cm høy og veier 40 kilo! Er ikke fornøyd med dette å vil gå ned i hvertfall 7 kilo. Jeg ikke fornøyd med meg selv. Jeg føler at det er for mye fett på magen og hoftene mine, jeg føler at lårene mine er alt for tykke og at kinnene mine er bollete. Jeg tenker åå at jeg er for tykk hver eneste dag og det er veldig slitsomt. Jeg har ofte tenkt på at jeg vil ha anoreksi og jeg prøver å spy opp maten men det funker ikke jeg får det ikke til. Jeg gråter ofte for meg selv når jeg ser på meg selv. Jeg trener 5 dager i uken på dansing. Og føler meg ikke fin pga at jeg ikke liker kroppen min. Jeg tør ikke å snakke med mamma om dette men jeg vet ikke hvorfor. Hvordan kan jeg bli tynnere? Hvordan kan jeg bli perfekt med meg selv? Hvordan skal jeg spise? Skal jeg ikke spise i det hel tatt? Veier jeg vanlig vekt for min høyde og alder? Plis hjelp meg! Grunnen til at jeg tenker at dette er krise er fordi jeg prøver å ikke spise. Håper veldig på hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det tungt og strevsomt nå, og jeg kan forstå at du er fortvilet. 

Først vil jeg si at du ikke trenger å gå ned i vekt, og det er heller ikke bra for kroppen din. Du ligger innenfor normalområdet for ei jente på din alder og vekt/høyde. I puberteten endrer kroppen seg, og det er mange som opplever disse endringene som vanskelige å akseptere. Jenter får mer kvinnelige former med rundere hofter. 

I og med at du er så aktiv som du er, og er normalvektig, er det som sagt ingen grunn til at du behøver å bli tynnere. Men det høres ut som at du tenker mye på kropp og utseende. Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Spiseproblemer blir alvorlige når tanker og følelser konsentreres rundt mat og kropp i en slik grad at det overskygger resten av livet – forholdet til venner og familie, skole og interesser. Det høres ut som dine tanker og følelser omkring mat tar over mer av tankene dine slik at du ikke klarer å la være å tenke på det. Les mer om spiseforstyrrelser her.

Du må snakke med noen om hvordan du har det nå. Jeg er sikker på at moren din helst ønsker å få vite det når du ikke har det bra, slik de fleste foreldre ønsker. Du kan vise henne det du har skrevet til oss som en måte å starte en samtale om dette på. Dersom du ikke klarer å si noe til moren din kan du prate med helsesøster på skolen eller oppsøke helsestasjon for ungdom etter ferien. Helsesøster vil kunne hjelpe deg med å prate med foreldrene dine om dette. Du kan også ringe alarmtelefonen  for barn og unge på telefon 1116 111 for å snakke med noen idag.

Ingen er vi perfekte, men det er fort å tro at alle andre er det. Spesielt i dagens samfunn hvor det er fokus på alt som er bra, mens mange ikke sier så mye om det som ikke er like bra. Jeg tenker du trenger hjelp til å få snudd dette og hjelp også til å se alle de flotte verdiene i deg. Du er verdifull akkurat slik du er, og lykke og glede ligger ikke i å være syltynn og perfekt.  

Lykke til, ta vare på deg selv og snakk med noen om det som er vanskelig nå.

 

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser