Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta hele videregående via nettet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg valgte nylig å droppe ut av vg1 grunnet høyt fravær og lite motivasjon som igjen skyldes en alvorlig psykisk lidelse. Føler at skolesystemet har sviktet siden 1 klasse på barneskolen etter som jeg har blitt mobbet fra 1-8 klasse. Både OT, PPT, skolen og andre instanser har vært inne i bildet, men ingen har lykkes. Begynte å falle fra allerede i 8 grunnet en voldtekt slutten av første halvår i 8. Har vært innom de fleste folkene i skolesystemet, men ingen ser ut til å finne en løsning. Så jeg lurer på om det er noen mulighet for at jeg kan ta hele vgs på nett isteden for å gå på skolen? Klarer ikke komme meg ut av huset grunnet angst og trenger derfor et annet alternativ. På forhånd tusen takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no. 

Så bra at du ønsker å få gjennomført videregående opplæring på tross av dine vansker og utfordringer. Og jeg forstår at du ønsker en løsning for å få dette til som gjør at du unngår å aktivere angsten din. 

Angst er en veldig ubehagelig og vond tilstand og det er naturlig at du ønsker å unngå at den utløses. Samtidig ser du nok også at denne måten å håndter og leve med angsten hindrer deg i å leve et fullverdig liv?

For angst er en veldig "feig" tilstand, den har en lei tendens til å forsterkes om du ikke gradvis utforder den, men lar den få bestemme over livet ditt. Den vil hindre deg i å ta i mot hjelp fra andre som ønsker å hjelpe deg. Derfor er din jobb å forsøke å finne ut hva du kan gjøre for å gjenvinne kontroll over livet ditt. 

Og jeg forstår at du tenker at andre har mislykkes i å hjelpe deg, Men tror du ikke de virkelig har ønsker om at du skal lykkes? Men det kan selvfølgelig hende at de ikke har forsøkt godt nok, eller ikke gjort det riktig. Men de fleste hjelpere ønsker at du skal lykkes og forsøker så godt de kan. 

Jeg vil derfor anbefale deg å ta i mot råd om hvordan du gradvis kan øve deg på å tåle livet og en vanlig hverdag sammen med andre mennesker, samtidig som du klarer å gjennomføre skoleløpet. Da kan det være at nettstudier er en løsning, men vær også åpen for å ta imot andre tilbud om undervisning. Og da kan undervisning i små grupper være et alternativ. På den måten får du også "trent" på å håndter angsten din. Denne lærdommen vil du jo trenge resten av livet.

Men det er uansett viktig at du tar imot profesjonell hjelp av psykolog, eller lignede som kan følge deg i den prosessen du skal gjennom og bearbeide det vonde du har opplevd. Og tenk litt igjennom hva du er villig til å tåle og utfordre deg selv. Vær god og tålmodig med deg selv og ros deg selv for hvert lille framskritt. 

Snakk med oppfølgingstjenesten. Her har de den beste oversikten over de rettigheter og plikter du har som elev i videregående skole og hva som finnes av tilbud i ditt distrikt. De er gode til å finne løsninger som er tilpasset den enkelte elev.

Hvis du velger nettstudier, er det forskjellige tilbud. Noen privatskoler tilbyr dette, men det koster dessverre endel penger. 

Lykke til.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser