Hopp til hovedinnholdet

Jeg orker ingenting lenger, alt er bare dritt, hjelp meg.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg orker ingenting lenger. Alt sammen er bare dritt. Jeg har dårlige karakterer, kviser, ingen gode venner, jeg blir sur hele tiden uten grunn, jeg kommer hjem fra skolen hver dag gråtende. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg har ikke noe liv. Før var alt så enkelt. Skulle ønske jeg hadde noen gode venner, ren hud osv. Jeg har så lyst til å bare forsvinne. Ingen forstår meg. Jeg har ingen skulder å gråte på. Hver så snill å hjelp meg. Det eneste jeg vil gjøre akkurat nå er å dø, jeg tror ikke noen vil savne meg uansett.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Hvis du har alle disse tankene om livet, hverdagen din og deg selv, så er det forståelig at du blir trist og lei. Men det er ikke greit at du opplever at ingen forstår deg og kan gi deg trøst når du trenger det.

Samtidig er det slett ikke uvanlig at en får disse tankene og følelser når puberteten setter inn med de utfordringene det medfører. Og det er dessverre ikke uvanlig at en bla. får kviser og uren hud. Dette er veldig plagsomt, men det finnes hjelp å få. Les artikkelen vi har laget om kviser og se om du kan forsøke noe av de rådene som gis her. Og snakke med fastlegen din om du ikke blir bedre ved bruk av reseptfrie midler.

Som sagt er puberteten en tid med svingende følelser og en kan oppleve kaos i hodet og følelser som koker. Da kan det være lurt å forsøke å få litt oversikt og rydde i tankene. Men det kan være lurt å gjøre dette sammen med noen voksne som du stoler på.

Du sier at ingen forstår hvordan du har det. Da kan det være en ide å forsøke å bli enda mer klar på hva du trenger. Husk at de voksne rundt deg ikke er tankelesere, de trenger at du forteller dem hvordan du virkelig har det. Kanskje du skal vise dem det du har skrevet ned i dette spørsmålet? 

Samtidig er det viktig at du også er åpen for hva du kan gjøre selv for å få det bedre. For mye av løsningen på hvordan du føler deg, kommer an på din måte å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser.  Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Jeg anbefaler deg også å ta kontakt med helsesøster på skolen. Helsesøster kjenner godt til de utfordringen puberteten gir og kan gi deg gode råd og trøst. Sammen kan dere finne ut hva som er den beste hjelpen for deg og hvordan andre lettere kan forstå hva du trenger. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser