Hopp til hovedinnholdet

Vis man går vg1 studiespesialisering på nettstudier, kan man da gå videre på offentlig?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente som sliter med sosialangst og depresjon, har ikke gått på videregående på 2 år. Jeg har prøvd meg på nettstudier, men jeg har veldig lyst til å komme meg tilbake til skolebenken. 1. Vis man går vg1 studiespesialisering på nettstudier, kan man da gå videre på offentlig, eller hvordan fungerer dette?? 2. Kan jeg gå på skole i et annet fylke, eller må jeg gå på skole i det fylket jeg bor i?? 3. Hvor gammel er man når man ikke lenger har rett på videregående opplæring?? Tusen takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det høres veldig tøft ut for deg og jeg håper du får god hjelp for angsten og depresjonen din. Hvis ikke, så er det viktig at du søker hjelp enten hos helsesøster på Helsestasjon for ungdom eller be om en time hos fastlegen din, så du får en henvisning til DPS eller privat praktiserende psykolog med avtalehjemmel. Det finnes veldig gode muligheter for deg å få det bedre og i dag finnes det mange gode behandlingstilbud for angst og depresjon.

Her kommer svar på spørsmålene dine:
1. Vis man går vg1 studiespesialisering på nettstudier, kan man da gå videre på offentlig, eller hvordan fungerer dette?

Det vil sannsynligvis gå helt fint å få godkjent fullførte fag fra Vg1 og hoppe videre på Vg2, så lenge du har skoleplass. Siden dette er en litt annerledes måte å gjøre det på, kan det likevel være lurt å ta en prat med rådgiver eller administrasjonen på skolen for å forberede dem på at det er det du ønsker. 

2. Kan jeg gå på skole i et annet fylke, eller må jeg gå på skole i det fylket jeg bor i?

Som hovedregel har man bare rett på videregående i fylket man er bosatt. Hvis du vil gå i et annet fylke, er det vanlig at man må være folkeregistrert der før man søker 1. mars. 

Man må også snakke med inntakskontorene i hjemfylket og fylket du vil flytte til.

Les om å videregående i et annet fylke her

3. Hvor gammel er man når man ikke lenger har rett på videregående opplæring?

Det kommer an på flere faktorer: hvor mange år du har gått, hvor lenge det er siden du startet, hvor gammel du er. Du bør snakke med inntakskontoret i fylket ditt eller rådgiver på (den forrige) skolen din for å finne ut hvilke rettigheter og muligheter du har i din situasjon. 

Ungdomsrett gir deg rett til videregående opplæring og må brukes før du fyller 24. På tre-årige utdanninger har du rett på tre år opplæring i skole i løpet av fem år (altså opp til to års pause fra du først starter). Hvis du går yrkesfag og blir lærling, har du rett på fire års opplæring over seks år (også to års pause underveis). Du får også utvidet til fire års opplæring hvis du gjør et omvalg, altså bytter utdanningsprogram. 

Voksenrett gir rett til videregående opplæring for alle som fyller 25 og som ikke har fullført tidligere.

Samtidig er det viktig å huske at regler er én ting og praksis er noe annet. Det kan godt hende du kan få skoleplass selv om du ikke har rett på det. Derfor er det alltid lurt å spørre en gang for mye. 

Vi har lagt ved noen artikler, som kan være fint for deg å ta en titt på.

Ta godt vare på deg selv og lykke til!

Vennlig hilsen

Psykologen og UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser