Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å oppnå generell studiekompetanse via nettstudier?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er 16 år og før sommerferien fullførte jeg ungdomsskolen. Jeg har slitt med angst en god stund nå, men det er sjeldent vært så ille at det har kommet i veien for skolegangen. Når jeg møtte opp på førsteskoledag på linjen jeg hadde kommet inn på (førstevalget mitt), hadde jeg et angstanfall. Alt i kroppen min skrek etter å komme ut derfra, det var stunder hvor jeg trodde jeg skulle besvime. Hver gang jeg har prøvd å tenke over neste oppmøte, hyperventilerer jeg. Det samme har skjedd i gym og etter det har jeg ikke klart å ha gym lenger. Kroppen min klarer dessverre ikke skole i år med masse folk rundt meg, men hjernen min er klar til å jobbe med innleveringer og vanskelige oppgaver. Så langt har jeg bare ungdomsskole "utdanning", er det en mulighet for meg å oppnå generell studiekompetanse via nettstudier i den alderen jeg er i? Og i såfall, hvilke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Du beskriver angstlignende symptomer og jeg forstår godt at det oppleves som veldig ubehagelig for deg og at du nå blir opptatt av hvordan du kan unngå slike anfall i fortsettelsen.

Når det gjelder angst og panikkanfall, så er dette fryktelig ubehagelig for den som opplever det. Det føles uforutsigbart og følelsen av ikke å ha kontroll er dominerende og ofte helt uutholdelig. Det er gjerne det vi kaller "angst for angsten" som oppleves som det verste og som kan hindre en å leve et godt og fullverdig liv, dvs. en blir så redd for at angsten kan komme når som helst hvor som helst, helt uten noen forvarsel. 

Det er viktig å ikke unngå situasjoner eller settinger der du har opplevd angst, det kan risikere at angsten øker på og får mer kraft. Derfor er dine tanker om å droppe skolegang for heller å ta nettstudier, faktisk ingen god løsning på problemet ditt. Vi vet nemlig det at ved gradvis eksponering og å holde ut i angstfylte situasjoner - minsker kraften i angsten og mestringsfølelsen får lov til å blomstre.

Jeg synes du skal oppsøke helsesøster på skolen din og fortelle om angsten du kjenner på. Be om hjelp til å forstå og takle den. Du bør også fortelle foreldrene dine hvordan det er for deg nå og de bør innkalle til et møte på skolen der dere snakker om hvordan du skal fortsette på skolen til tross for angsten. Jeg vil anbefale deg å bli med på det møtet, slik at stemmen din blir hørt. Det er nemlig viktig at du er motivert og er med på planen dere lager.

Jeg har lagt ved noen artikler, som jeg synes du skal titte litt på.

Ta godt vare på deg selv!

 

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser