Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så alene, kutter meg selv og har selvmordstanker. Jeg vil bare ha en klem og noen å snakke med.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg kutter meg selv, jeg har ingen venner jeg kan stole på.. mamma tror jeg er en helt normal glad jente og det tror pappa å.. men det er bare på utsiden.. jeg smiler, ler, snakker og er sosial, men når jeg kommer hjem og går på rommet mitt så knekker jeg sammen, jeg vil bare dra.. jeg får nesten et anfall, jeg gråter og får ikke puste.. så kutter jeg meg selv og blodet bare renner og da roer jeg meg ned.. det blir så mye bedre.. dette har holdt på siden jeg var 12 år.. jeg vil bare dø.. har hatt selvmordstanker i kanskje 4 måneder og jeg har planlegga det men jeg får det ikke til... jeg gir opp.. har ingen venner.. og familien kommer bare til å le.. det har skjedd før da jeg har snakket om problemer.. vi har ikke helsesøster på skolen og lærerene kjenner jeg ikke så godt.. jeg vil bare ha hjelp.. jeg er så alene og jeg vil bare ha en klem og noen å snakke med..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig fint at du tar kontakt her med oss i ung.no. Det er trist å lese hvor vondt du har det og hvor alene du føler deg. Du skal ikke ha det slik og det er så viktig at du ber om hjelp. 

Du virker veldig redd for at familien bare vil le av hvor vanskelig du har det og du kjenner at du heller ikke har noen venner du kan gå til, ei heller en helsesøster på skolen eller lærere som kjenner deg så godt.

Det betyr ikke at det er slik at ingen av de rundt deg vil bry seg dersom de får vite hvor vondt du har det. Vi som jobber med unge mennesker hver dag, vet at familie, skole og helsehjelpen så gjerne vil forsøke å forstå og hjelpe ungdommer som har det sånn som du nå. Dessverre er det slik at mange unge ikke får til å si fra hvor vondt og vanskelig det er og mange har også fått på seg en slags maske - der det nesten er helt umulig for de rundt å se hvor fryktelig det står til bak fasaden om at "det går helt greit". Kanskje det er sånn for deg nå?

Det er viktig at du forteller foreldrene dine hvordan du har det. Jeg forstår at det kanskje blir vanskelig for deg, men dette er noe du må gjøre. De må vite, så de kan være der for deg og gi deg ekstra god omsorg nå! Det er mange måter å prate med foreldrene om vanskelig ting og hva som passer best for deg - det vil jeg tro du kjenner best til selv. Et lite tips fra meg kan være å skrive ned noen stikkord i forkant og forberede seg litt. Jeg tror og håper du vil bli positivt overrasket og får god støtte, forståelse og en god arm rundt deg. Det trenger du!

Du kan også gå innom Helsestasjon for ungdom i kommunen din. Se på nettsiden til kommunen din og finn ut hvor de holder til. Der jobber det flinke helsesøstre, som gjerne vil hjelpe deg. Helsesøster kan også hjelpe deg med å få til en prat med foreldrene dine, om det blir for vanskelig å snakk med dem på egenhånd. 

Du kan alltids bruke chattetjenesten www.korspaahalsen.no og ringe Alarmtelefon for barn og unge på 116 111. Der finner du flinke, varme og trygge mennesker som vil lytte til deg og hjelpe deg videre. 

Ikke gi opp, det finnes håp for deg OG det er mennesker som vil hjelpe deg, snakke med deg og som så absolutt vil gi deg klemmer.

Jeg har lagt ved flere artikler, som jeg tenker kan være nyttige for deg å kikke på og forhåpentlig gi deg håp og litt styrke til å holde ut og søke om hjelp.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser