Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg kontakte lege for å finne ut om jeg har ADHD eller ikke?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg går i niende klasse og sliter på skolen med å konstruere meg om vanskelige og kjedelige oppgaver vi får på skolen. Dette gjelder spesielt i tysk, engelsk og matte. Hvis det er en liten ting i oppgaven som jeg ikke får til eller ikke forstår mister jeg helt konsentrasjonen og klarer ikke jobbe bra resten av timen. Jeg har søkt litt på nettet og funnet ut at jeg har veldig mange av symptomene til ADHD kombinasjon type. Ofte føler jeg meg rastløs i timen og må sitte å plukke på noe. Også hjemme er det vanskelig å få gjort lekser og jobbe bra med det for jeg blir veldig lett distrahert av lyder rundt meg. Jeg sliter også med å få sovne på nettene fordi jeg tenker hele natten. Selv om jeg sliter med alt dette gjør jeg det bra på skolen og får ganske bra karakterer. Burde jeg kontakte lege for å finne ut om jeg har ADHD eller ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du sliter med å konsentrere deg om vanskelige og kjedelig oppgaver på skolen. Du har søkt på nettet og synes du har veldig mange av ADHD-symptomene. Du kan kjenne deg rastløs og må plukke på noe. I tillegg er det vanskelig for deg å få gjort leksene, blir lett distrahert og sliter med å sovne. 

Jeg forstår at dette blir strevsomt for deg. Vi i ung.no kan ikke uttale oss om du har ADHD eller ikke. Det er behov for mer kartlegging og bekjentskap over tid for å kunne si noe mer konkret om hva du strever med.

Jeg synes du skal oppsøke helsesøster på skolen din, så kan dere sammen kartlegge mer av hvilke vansker du har på skolen og hjemme. Helsesøster kan også prate med kontaktlærer og foreldrene dine. Det kan være at dere skal se om du kan få noe tilrettelegging på skolen først og se om det har god effekt og hjelper deg til å fungere bedre på skolen og hjemme. 

Dersom helsesøster og foreldrene dine også blir alvorlig bekymret for konsentrasjonsvansker og rastløshet, kan foreldrene dine ta deg med til fastlegen for en vurdering der. Fastlegen din kan henvise til BUP med mistanke om ADHD. Helsesøster kan legge ved et informasjonsskriv fra samtalene der. På BUP kan du få en utredning og behandling dersom det finnes holdepunkter for en ADHD-tilstand. 

Jeg vil anbefale deg å titte litt på nettsiden www.adhdnorge.no. Det er en veldig fin side der du kan lese mer om hva ADHD er, hva en utredning innebærer og behandling som finnes.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser