Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

I flere år har jeg slitt med utmattethet.

Jente 17 år
 

Spørsmål

I flere år har jeg slitt med utmattethet. Jeg har flere fysiske plager som legen fortsatt ikke har kommet til bunns i. Jeg er sliten hele tiden, og har ingen høydepunkter i dagene. De fysiske plagene gjør det bare verre, og jeg er ofte syk, i den forstand at jeg har «forkjølelsessymptomer», hodepine og føler meg svimmel og ør. Min familie har begynt å sagt at all sykdommen ligger i hodet mitt, og at jeg må forandre kosthold og aktivitetsvaner. Jeg vet selv at jeg må gjøre det, men det er utrolig vanskelig å begynne, når man hele tiden går å føler på det å ha null energi. Jeg har vært hos terapeut flere ganger, men det har vist seg å ikke være noe for meg. Det er tungt å være så utmattet, og det er tungt å skjule det. Dessverre begynner det å gå utover de rundt meg, noe jeg ikke vil skal forverre seg. Tror dere det kan være relevant at dette ligger i hodet mitt, fordi jeg begynner å bli ganske bekymret for min psykiske og fysiske helse.

Besvart 13.01.2018 06:54
 

Svar
Hei jente 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Jeg forstår at det er slitsomt og vanskelig å ha det slik du har det. Hvis man hele tiden er sliten, trøtt og har tegn på sykdom, er det ikke lett å finne overskudd til å endre på daglige rutiner.
Det er veldig vanskelig å skulle si hva dette er. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du en fagperson å reflektere sammen med, en som kan komme med gode innspill og spørsmål som kan hjelpe deg. Helsesøster kan også hjelpe deg å sette opp en plan for hva du kan gjøre, hvor endringene kan starte. Da vil du ikke føle deg så alene, du har en som vet hvordan du har det. Hvis de er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her.  
Du er viktigst i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv. Snakk med helsesøster!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser