Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har sosial angst og er usikker på hva jeg skal gjøre.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg sliter noe veldig med noe jeg TROR er sosial angst, og skriver dette ut av frustrasjon ettersom jeg nå har en innvendig krig om jeg faktisk skal dra til en fest som jeg er bedt i. (Jeg har veldig lyst til å dra, men holdes igjen av irrasjonell frykt og nervøsitet). Har fått hørt et par ganger at man kan snakke med fastlege, men vet ikke om situasjonen min er vanskelig nok til å faktisk få hjelp. Ikke at jeg tør å ringe fastlegen min heller... Jeg kjenner på denne følelsen alt for ofte og gruer meg til å dra på butikken, møte nye folk, gå gjennom byen osv. Usikker på hva jeg skal gjøre. Er blitt så lei av dette..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Du skriver at du tror du sliter med sosial angst og har tenkt et par ganger at du kan snakke med fastlegen men er usikker på om situasjonen din er vanskelig nok til å få hjelp. 

Det høres vanskelig ut for deg og jeg forstår at du ikke vil ha det slik som du har det nå. Du beskriver symptomer som er forenlige med sosial angst, men om symptomene dine er så omfattende og alvorlige at du fyller kriteriene for diagnosen er ikke mulig for meg å si ut fra et begrenset kjennskap om deg og dine vansker. De vanskene du beskriver er også problemer som svært mange sliter med.

Uansett om du fyller kriteriene for diagnosen sosial angst eller ikke, er problemene dine såpass hemmende for deg at jeg synes du skal søke hjelp for dem. En tidlig hjelp kan bidra til å redusere vansker og hindre videre utvikling av problemene.

Jeg vil anbefale deg å skrive ned litt av det som du strever med, slik som du har gjort her til oss. Ta så med deg det du har skrevet til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne mer ut av hva som plager deg og du kan få god hjelp til å få det bedre med deg selv. 

Jeg synes også du bør snakke med foreldrene dine om angsten som du kjenner på. Forhåpentlig kan de være gode trygghetspersoner for deg og støtte deg. Det tenker jeg vil være godt for deg og jeg tror også du trenger fine, varme og omsorgsfulle voksne rundt deg.

Du kan få mye informasjon ved å kontakte Angstringen Norge, tlfnr. 22 22 35 30, et nettverk av selvhjelpsgrupper for mennesker med angstproblemer. Sjekk på nettet angstringen.no. Jeg vil også anbefale en selvhjelpsbok om angst som heter "Trange rom og åpne plasser". Den er skrevet av Torkil Berge og Arne Repål. På psykopp.no (Psykiatrisk Opplysningsfond) kan du også bestille en mestringsbok om angst.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg, der finner du flere gode råd som jeg ber deg følge.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser