Hopp til hovedinnholdet

Min venninne er ekstremt deprimert, men tør ikke si i fra til noen.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ei veldig god venninne av meg som er ekstremt deprimert. men hun tørr ikke å fortelle det til for eksempel lærere helsesøster osv. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, hun tar ikke imot rådene mine, hun har har problemer med å utdype følelsene sine med ord. som gjør det vanskelig for henne og snakke med helsesøster. dette har holdt på noen år. jeg prøver så mye og få henne til å snakke med lærere eller helsesøster men hun nekter, det er veldig vanskelig å dra henne med opp til helsesøster og fordi hun bor 13 timer unna.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Det kan være tungt å se at en venn har det vanskelig og strever. Mange kan nok kjenne seg usikre på hva de kan gjøre for å hjelpe og hvordan de kan være en god støtte, og disse tankene og bekymringene kan ta mye plass. Og jeg forstår at du er ekstra engstelig om du over lang tid har forsøkt å gi henne gode råd som hun ikke vil lytte til.

Det er viktig at du fortsetter å gi råd om hun ønsker råd, og fortsett gjerne å oppmuntre henne til å søke hjelp. Samtidig er det viktig at du viser at du ønsker å være hennes venn. Kanskje du kan få henne til å sende inn spørsmål til Ung.no og be om råd selv?

Det kan være tungt å bekymre seg for en venn, og noen kan kjenne at det er et stort ansvar å bære. Det er også viktig å si i fra til noen voksne om din venn betror deg farlige hemmeligheter. Ikke lov å holde tett om ting som kan være farlige for noen av dere. Hvis du tenker mye på dette, tror jeg det er bra hvis du selv kan forsøke å snakke med noen om det du tenker på, gjerne en voksen som du kjenner og stoler på.

Det kan være en i familien, en lærer på skolen, rådgiver eller helsesøster. De kan støtte deg videre og kanskje kan de også ha gode råd til deg. Husk at du allerede er en god venn og at du ikke trenger å bære på alle bekymringene helt alene.

Det kan også hende at helsesøster kan ta kontakt med den helsesøsteren som arbeider på den skolen din venninne går på, slik at hun kan kontakte henne eller hennes foreldre. Eller kan det være en mulighet for at du kan snakke med dine foreldre, og at de kan kontakte din venninnes foreldre? 

Noen ganger kan en være engstelig for å si i fra til voksne, i frykt for hvordan den som er syk vil reagere. Husk da at du gjør dette fordi du er bekymret for en du er veldig glad i. Tål at vedkommende blir sint eller irritert på deg, for dette gjør du av kjærlighet.

Les mer om hvordan du kan støtte en venn som strever.

Håper dette var til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser