Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg tørre å spise mer, jeg har anoreksi.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har anoreksi. De hjemme sier jeg spiser like mye som en 3 åring i tillegg til oppkast flere ganger om dagen. Er 153 cm høy og x kg. Hvordan jeg kan tørre å spise mer? Har tenkt på å tørre å f.eks ta en halv frukt kl.10 ellee noe sånt, men trenger noen tips for å tørre. Har egentlig lyst til å klare 2 mellommåltider - ene kl.10 og et til kl.2 ca..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Jeg blir veldig bekymret for deg og håper du har helsepersonell som følger deg opp. Jeg synes i så fall du skal gå og snakke med dem om hvordan du kan øke matmengden. Om ikke bør du så raskt som mulig dra til helsesøster eller fastlegen din.

Mange med anoreksi trenger en matplan hvor det står hva man skal spise til enhver tid. Dette hjelper den med anoreksi til å våge å spise det man har behov for. Om man spiser alt som står på planen over en til to uker vil du se at det er helt trygt å spise denne mengde mat. 

Om du har bestemt deg for å begynne å spise mer kan du be foreldrene dine støtte deg i en periode. De kan sitte sammen deg når du øker mengde mat. Da kan de minne deg på og fortelle deg at det er helt trygt både før, etter og under måltidet. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser