Hopp til hovedinnholdet

En gutt med autisme stalket meg lenge og jeg har fått angst av dette.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, da jeg gikk på ungdomskolen var det en gutt k klassen min, med autisme som begynte å stalke meg. Han fungte etter meg inne på skolen, han fulgte etter meg hjem fra skolen, han lagde flere tegninger av meg å hang opp på skolen og han tok flere bilder av meg. Jeg fikk ingen hjelp fra skolen fordi de mente at denne gutten ikke kunne noe for det, å siden han ikke var fysisk stygg mot meg var det ingen grunn til at jeg skulle få noe hjelp. De opfordret heller meg å vennene mine til å bli venn med denne gutten å jeg fikk penger fra læreren for å kjøpe en gave til han. Jeg å mamma tok dette opp med skolen flere ganger, men ikke noe ble gjort. Han byttet skole i før 10 klasse, men kom tilbake til skolen en dag da, å da fikk jeg mitt første angstanfall. Før dette hadde jeg spurt lærerene hva som var «galt» med meg men de sa det ikke var noe. I ettertid har jeg skjønt at dette er psykiske lidelser, jeg går i behandling å betaler 2000kr i måneden ca. Har jeg rett på erstatning for dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år

Takk for at du skriver til oss og forteller hva du har opplevd og hvor strevsomt du har det i etterkant av stalkingen. Jeg forstår at dette har vært skremmende for deg at du føler du ikke har blitt tatt på alvor i dette.

Det kan jo være at lærerne ha rett i at gutten aldri har villet gjøre deg noe men uansett så har du fått en sterk angst i etterkant så da har ikke dette vært greit for deg!

Jeg syns ikke du har blitt tatt på alvor i dette!

Det er ikke uvanlig at man får angst når man blitt utsatt for forfølgelse.

Det du lurer på er om du kan få erstatning for utgifter til psykolog. 2000,- kr pr mnd er mye penger. Går du til privatpraktiserende psykolog?

Det finnes psykologer hvor du betaler en egenandel opp til en grense hvor du får frikort og da betaler du ingenting.

Fastlegen din har oversikt over hvem psykologer som har en slik ordning og da kan du bli henvist dit.

Jeg er imidlertid usikker på om du får dekket utgiftene på annen måte - da må man som oftest anmelde forholdet og kreve erstatning.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Faglig hjelp/bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om faglig hjelp/bistand