Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg nedfor, tvinger meg selv til å spise, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Nå i de siste to årene har jeg følt med veldig nedenfor. Da jeg gikk i niende kunne jeg begynne å gråte veldig lett fordi jeg var så lei meg inni kroppen. Alt var bare fælt. Jeg følte meg stygg og kroppen min føltes tykk. Jeg begynte å spise mindre og veide 38 kg og jeg var 157 cm. Nå går jeg på videregående. Jeg stiller veldig høye krav til meg selv. Jeg fikk 5- minus på en innlevering og begynte å gråte foran læreren min fordi at det ikke var bra nok. Men jeg går rundt med en klump i magen min hele tiden. Jeg har vondt og har lyst til å gråte men klarer det ikke. Det gjør at jeg er veldig sur mot familien min og jeg snakker veldig lite med de. Samtidig så føler jeg at jeg er tykk, men er egentlig ikke det. Jeg er 158 cm og veier 40 kg. Jeg tvinger i meg mye mat for å bli fin og ikke se ut som et skjellet. Men med engang føler jeg at jeg må trene det bort igjen. Hva skal jeg gjøre? Det er slitsomt å ha det vondt og jeg har lyst til å slippe å ha denne steinen i magen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Det er leit å lese at du har det så vondt med deg selv. Jeg anbefaler deg på det sterkeste å søke hjelp. Du trenger støtte fra andre voksne når du strever slik du beskriver. 

Du har en altfor lav vekt og trenger hjelp. Det finnes god behandling i dag mot spiseforstyrrelser og den inkluderer familien slik at du slipper å stå helt alene mot sykdommen. Det er slitsomt å spise nok mat på egenhånd og derfor trenger du støtte fra andre voksne. Når en skal stoppe å gå ned i vekt og heller gå opp i vekt, er det viktig å få tett og god oppfølging. Det er anbefalt fra helsedirektoratet at en ungdom med spiseforstyrrelse skal få familiebasert terapi. Det er ensomt å gå rundt å være alene om dette og du trenger hjelp til å klare å snakke med familien din. Om du får støtte så slipper du å tenke at du må klare dette helt selv. 

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å søke hjelp. Helsesøster kan hjelpe deg eller du kan snakke med foreldrene dine eller fastlegen din. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være fine å lese. 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser