Hopp til hovedinnholdet

Vil bare dø.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Vil ta selvmord. Prøver å snakke med folk , snakker med BUP men der er temaet å få bedre selvbilde å det hjelper ikke! Jeg vil ikke går til de, har vært der i lang tid å d hjelper drit lite. De jeg har snakket med -helsesøster og fastlege. Det er sånn jeg nekter å fortelle alt, at grunnen til at jeg har det dårlig er jeg ikke har venner( det vet de , har sagt det) men nesten alt er siden hater foreldrene mine!! De snakker om at jeg må utnytte ungdoms tiden at de ikke vil den skal bli ødelagt osv.. DET ER DE SOM ØDLEGGER DEN. Får ikke møte de jeg vil, får ikke være ute, så du tror jeg er deprimert å bekymra siden jeg aldri er ute. DET ER DE SOM IKKE LAR MEG. Pluss at de blir sure for alt mulig rart, hvis jeg ikke skyller en liten tallerken klikker det for mamma. Pappa tar på meg uten at jeg vil å han ser GODT at jeg ikke liker det siden jeg trekker meg unna liksom. Men dette kommer jeg ikke til å si til noen uansett så hva skal jeg gjøre. Er så kjipt vil bare dø

Besvart 13.06.2018 17:51
 

Svar
Hei gutt 14

Du skriver at du vil ta selvmord og at du har det kjipt og bare vil dø. Mange ungdommer kan tenke på selvmord og døden, men likevel ønske å leve og å få det bedre. Da er selvmordstankene ofte der fordi en ikke får til å gjøre noe med det som er vondt og vanskelig. Da trenger en hjelp til å finne ut av hvordan en skal få det bedre. Andre ganger er det slik at en har selvmordstanker og faktisk ofte ønsker å dø. Da trenger en også hjelp til å få lyst til å leve igjen og å få det bedre. Uansett er det viktig å snakke med noen for å få hjelp. 

Du forteller at du går på BUP, men at det ikke hjelper. Videre forteller du at det er vanskelig hjemme. En av vanskene er at din far tar på deg, noe du ikke liker. Hvis det er slik at faren din tar på deg på en seksuell måte så skal ikke dette skje. Det er imot norsk lov. Da er det viktig at du straks kontakter en voksenperson som kan hjelpe til med å stoppe din far i dette. Kontakt gjerne helsesøster på skolen. Fortell helsesøster om hva som skjer og at du trenger hjelp. Du kan også ring Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. Men kanskje kan det være lettest å fortelle dette til behandleren din på BUP. Hvis du synes det er vanskelig å snakke om hva din far gjør så kan du vise helsesøster eller behandleren din spørsmålet ditt og svaret mitt. 

Hvis det derimot er slik at din far tar på deg, men ikke på en seksuell måte, kan det være nyttig å fortelle ham at du ikke liker å bli tatt på. Det å snakke med foreldre, uansett hvor håpløse de kan virke, bidrar ofte til at hjemmeforholdene bedres. 

Så tilbake til BUP, at det ikke hjelper å snakke med behandleren din, og at du ikke lenger ønsker å gå dit. Mitt forslag er at du forteller behandleren at samtalene ikke hjelper. Fortell om selvmordstankene, at du vil dø, om familieforholdene og at du mangler venner. Fortell også om at temaene om selvfølelse ikke hjelper deg og spør om dere kan forsøke å finne ut av hva som kan bidra til at ting skal bli bedre. Kanskje trenger dere å snakke mer åpent sammen? Kanskje må du forsøke å være mer åpen med behandleren din? Kanskje trenger dere å snakke om andre ting enn dere har gjort til nå? Eller kanskje trenger dere familiesamtaler hvor hele familien snakker sammen med deg og behandleren din om hva som er vanskelig. 

Jeg sender med noen artikler som jeg håper vil være til nytte. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser