Hopp til hovedinnholdet

Hvordan går jeg ned i vekt uten å miste kontrollen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med kosthold.. enten spiser jeg lite til ingenting, eller så binger jeg på alt. Alt jeg tenker på er mat og vekt. Jeg går ned noen kilo, blir glad og vil gi meg selv ett godt måltid som "premie", men da klarer jeg ikke slutte.. jeg er 157cm og 50kg, for under en måned siden var jeg 46kg, og tre uker før der igjen var jeg 50kg. Jeg går opp og ned konstant.. Nå som jeg er 50kg igjen føler jeg meg helt elendig.. jeg føler meg så enormt feit og vil ikke bli sett, vil ikke spise, vil bare trene.. jeg vil ikke veie så mye som 50kg. Det er enormt flaut for meg, og jeg tørr ikke spise rundt andre.. hvordan kommer jeg ut av denne sirkelen? Og gå ned i vekt uten å miste kontroll? Vil ikke gå til helsesøster eller fastlegen min eller noe, er så flau over det. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Når du spiser så uregelmessig som du beskriver vil kroppen din kjenne på mye sult. Hjernen din vil gi konstant beskjed om at du skal spise mye mat. 

For å unngå overspisingsanfall må du spise fire hovedmåltider hver dag og to mellommåltider. Disse må ha tilstrekkelig mengde næring for å stagge sulten. Dette vil over tid hjelpe deg til å holde en normal vekt for deg. Det kan hende at 46 kilo er undervektig for deg. 50 kg er en helt normal vekt som står i forhold til høyden din. Jeg anbefaler deg til å slutte å slanke deg da slanking kan føre til alvorlige spiseforstyrrelser, både anoreksi og overspisingslidelse. 

Selv om du ikke ønsker det, anbefaler jeg også å ta en tur på helsestasjonen for ungdom og få litt veiledning rundt vekt og kosthold. Dette er ingenting å være flau over. Det er mange ungdommer som sliter med akkurat det samme.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser