Hopp til hovedinnholdet

Blir plutselig lei meg, uten spesiell grunn.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! De siste månedene har jeg slite med sorg. Det som er at jeg er veldig glad og er helt oppe på topp og positiv, men helt plutselig blir jeg deppa og leie meg, av og til så leie meg at jeg begynner og grine. Av og til er det ingen spesiell grunn til det, og av og til er det noe feks. Kjæresten min eller vennene mine sier, som ikke er så slemt å si egentlig. Jeg vil vite hva dette er, for det begynner å irritere meg og begynner å gå litt utover forholdet mellom meg og kjæresten min. Håper dere kan hjelpe!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Bra at du skriver til oss på ung.no

Det er slitsomt å variere i humøret, slik du gjør. 

Det som er den gode nyheten er at det vil bli bedre. 

Du er midt i puberteten. Det innebærer store hormonelle endringer. I tillegg er ikke frontallappen, som styrer fornuft, ferdig utviklet. Man bli da i stor grad styrt av følelser - fornuften er ikke så fremtredende.

For noen unge vises denne følelse-styrte adferden som sinne og frustrasjon. Noen blir lei seg og noen lukker følelsene inne. 

Hvem som reagerer hvordan, kan ha noe med sosial arv å gjøre; hva er akseptert i ditt miljø. 

Hvis svingningene lager problemer for deg over lange perioder, så anbefaler jeg deg å snakke med noen. Det hjelper. Ikke fordi det nødvendigvis er sykdomstegn du viser, men fordi du vil få det bedre. 

Helsesøstre er ofte damer. Hvis du foretrekker å snakke med en mann, kan muligens helsesøster hjelpe deg å finne en mann i hjelpeapparatet. 

Fastlegen din kan også henvise deg videre. Da kan du ofte velge mellom flere psykologer, men det kan være noe ventetid. 

Rundt 20-års alderen pleier hormoner og frontallapp stabilisere seg, og ting ordner seg av seg selv. 

Legger ved noen artikler.

Masse lykke til

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser